Успешна реализација пројекта “Сви смо за младе” у школама врњачке општине

Центар за децу и омладину Врњачка Бања успешно је до сада реализовао велики број пројеката, а један од њих је и пројекат “Сви смо ми за младе” који је, у оквиру радионица, реализован у Гимназији, Угоститељско – туристичкој школи са Домом ученика и недавно у Основној школи “Младост” у Врњцима.

То је пројекат о планирању простора, здравственој превенцији и иновацијама у пословању, а по речима председнице Центра за децу и омладину Врњачка Бања циљ пројекта је да се допринесе унапређењу положаја младих са подручја општине Врњачка Бања кроз њихов лични, професионални развој и активно укључивање у живот локалне заједнице.

rbt

“Ми смо остваривање поменутих циљева реализовали кроз следеће активности, истраживањем о стању и потребама младих у локалној самоуправи и основним и средњим школама, тако смо дошли до података о разлозима пасивности младих и њиховим потребама за даљим развојем знања и вештина. Кроз радионице које су млади похађали о планирању простора, здравственој превенцији и иновацијама у пословању унапредиће своја знања и вештине које ће им омогућити да лакше дођу до запослења и допринеће друштвеном развоју локалне заједнице. Када стекну вештине у препознавању проблема и предлагањем решења, млади ће имати могућност да учествују у изради општинских докумената у јавним расправама и тако ће директно представљати своје интересе и утицати на доношење одлука и исхода по питањима која се тичу младих”, објашњава Валентина Крстић и додаје да ће се оваквим радом са младима допринети њиховом освешћивању и подизању личне и друштвене одговорности, као и покретање акција у корист локалне заједнице.

Радионице у врњачкој Гимназији одржане су са ученицима првог, другог и трећег разреда, а тема је била “Вештина комуницирања и ненасилно решавање сукоба”. Водитељи ове радионице били су социолог Татјана Радић Милутиновић и Валентина Крстић, тренер за вршњачку едукацију и медијацију. За ученике првог разреда Угоститељско – туристичке школе архитекта Маријана Штрбановић одржала је радионицу на тему “Основни принципи планирања ентеријера, екстеријера, окружења и јавних простора”, а са ученицима трећег разреда УТШ, у оквиру часова предузетништва, реализоване су радионице на тему “Иновације у пословању и израда бизнис планова” које је водила мр економских наука Валентина Крстић.

“Радионицу на тему “Фактори ризика за кардиоваскуларне болести” ученицима седмог разреда Основне школе “Младост” у Врњцима одржала је кардиолог др Вања Балшић. Важно је напоменути да су радионице биле интерактивне, односно партиципативне, ученици су имали прилике да дискутују на обрађиване теме, постављали су питања за све нејасне појмове и процесе и ти исходи су били јако позитивни. Напоменућу на крају да је носилац овог пројекта Центар за децу и омладину Врњачка Бања, пројекат ће трајати од априла до октобра ове године, а финансијску подршку нам даје општина Врњачка Бања”, наглашава Валентина Крстић.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x