Успешна реализација пројекта “Управљање стакленом амбалажом”, циљ од 20% одавно премашен

Захваљујући пројекту “Управљање стакленом амбалажом на Западном Балкану” почетком године је у општини Варварин постављено 30 рециклажних контејнера, а са циљем да се стопа рециклаже стакла у овој општини повећа за 20%.

Самој акцији прикупљања и рециклаже стаклене амбалаже одазвао се велики број грађана који су рециклирали стаклене флаше и тегле, а заузврат добили симболичне награде у духу оживљавања животне средине.

По речима Сање Кнежевић Митровић из НАЛЕД-а, пројекат има за циљ повећање сакупљања количина стаклене амбалаже за 20%, што је у протеклом периоду значајно премашено. Она је појаснила и то да Пројекат, са ЈКП “Варварин”, прати сакупљање стаклене амбалаже и у кварталу април – јул ове године, у поређењу са истим кварталом 2019. године, подаци говоре да су се количине сакупљене стаклене амбалаже дупло повећале у свим општинама где се Пројекат реализује.

“Поред Варварина, Пројекат се спроводи у Нишу, Сомбору и Крагујевцу и ситуација је свуда иста. Без обзира на добру рекацију грађана, ми смо реализовали промоцију у Варварину и додатно промовишемо овај вид рециклаже, веома нам је драго да се велики број грађана одазвао овој акцији и још једном позивамо све да своје флаше, тегле или флашице од хране за бебе донесу и рециклирају”, поручила је Сања Кнежевић Митровић.

Заменик председнице општине Варварин Дејан Милановић истиче велики значај Пројекта и оцењује да је протеклих месеци и свест грађана подигнута на виши ниво, тако да је у последњем кварталу проценат рециклиране стаклене амбалаже у Варварину значајно повећан.

Он је напоменуо да су учешће у Пројекту узели општина Варварин и ЈКП “Варварин”, које је овом приликом похвалио, као и становнике општине Варварин који су допринели успешности овог Пројекта, а што се да приметити и у томе да је у последњем кварталу премашен проценат прикупљене количине за 50 одсто.

“Борба за очување наше животне средине је врло важна, а стакло се може рециклирати више пута. Само једна флаша може произвести енергију да једна сијалица од 100W светли 4 сата, а стаклу је у природи потребно више хиљада година да се разгради. Зато осим бенефита за нашу животну средину, важан је и тај финансијски моменат где када се једна флаша рециклира штеди се 50% воде и 50% енергије. Зато будимо одговорни, чувајмо нашу планету, будимо одговорни како би будућим покољењима оставили здраву и чисту планету”, поручио је Милановић.

Пројекат “Управљање стакленом амбалажом на Западном Балкану” спроводи Немачка организација за међународну сарадњу (ГИЗ), заједно са компнијом “Секопак”, Апатинском пиваром и НАЛЕД-ом.

5 1 оцена
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest
0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x
()
x