УСС “Слога” у Крушевцу: “Вратити достојанство раднику и поништити пљачкашке приватизације”

Главни одбор Удружених синдиката Србије “Слога” одржао је јуче у Крушевцу радну седницу, а након тога и конференцију за медије у канцеларији Градског одбора “Слоге”.

Председник Удружених синдиката Србије “Слога” и кандидат за председника Србије испред Иницијативе грађана “Радник није роб!”, Жељко Веселиновић, упознао је чланове Одбора са активностима синдиката у периоду од последњег седнице са акцентом на сва дешавања на пољу радног права и појачаним активностима које синдикат спроводи, како на домаћем тако и на међународном пољу радничке солидарности и сарадње.

Како се наводи у саопштењу овог синдиката, закључено је да су синдикални циљеви и задаци Удружених синдиката Србије “Слога” у потпуности спроведени и да је остварена јака радничка и грађанска солидарност на свим пољима, што се види из конкретних акција које је синдикат у протеклом периоду имао, попут сталног и непрекидног алармирања јавности о проблемима радника широм Србије, организовања протеста и  штрајкова у фирмама и предузећима где “Слога” има чланство, давања подршке другим синдикатима и окупљања својих чланова, симпатизера и пријатеља из других сродних организација пред италијанским “Геоксом” у Врању.

“Утврђени су циљеви и приоритети за наредни период, а то је јачање инфраструктуре Иницијативе “Радник није роб!” у свим градовима где су грађани и радници заинтересовани за борбу за своја радна права, како би се поред синдикалног и политичким притиском и утицајем кроз систем вратило достојанство раднику, поништиле пљачкашке приватизације, укинуо антираднички  Закон о раду и забранио рад паразитским Агенцијама за запошљавање” наводе из “Слоге”.

Главни одбор Удружених синдиката Србије “Слога” подржао је и данашње окупљање радника ФАП-а и њихових породица на тргу у Прибоју, а које предводи Мирослав Мршевић, повереник “Слоге” и председник Удружења радника за очување ФАП-а “Радник није роб!”.

“Сведоци смо да су радници у Србији понижени, јер осим што живе на ивици егзистенције њима су угрожена сва људска и радничка прва. Имате фирме у Србији које терају запослене да носе пелене, отпуштају труднице и породиље, тешко болесне и ми хоћемо да скренемо пажњу да се то дешава” рекао је председник УСС “Слога” Жељко Веселиновић на конференцији за штампу након седнице.

“Ми у Србији данас немамо привреду, немамо запошљавање, немамо фабрике које могу да раде, имамо монтажне хале које се граде на ливадама, у којима се људи третирају као робови. На тај начин не може да функционише ни једна држава” поручио је Веселиновић објашњавајући потребу за обједињивањем синдикалног и политичког деловања.

Он је напоменуо да је Крушевац некада био јак индустријски град, а да је данас остало да ради само неколико фирми, док на жалост са понекима има доста проблема. “Пословодство у “Трајалу” константно врши притисак над представником нашег синдиката, Владицом Томашевићем, који је и регионални повереник за Крушевац. Држи га на нижем радном месту, годинама не утврђује репрезентативност синдиката, а истовремено пословодство “Трајала” не жели да има никакав контакт са нама, што је кршење устава и међународних повеља” напомиње Веселиновић и најављује је да ће “Слога” ускоро затражити учешће у крушевачком Социјално економском савету.

УСС “Слога” има формирана повереништва у десетак крушевачких предузећа, док је повереник Градског одбора “Слоге” у Крушевцу Владица Томашевић, иначе председник “Слоге” у крушевачком “Трајалу”, напоменуо да пословодство тог предузећа “не обраћа пажњу какви су услови у халама и запослене који оду на боловање након тога пребацују да чисте круг предузећа, што је пут ка проглашавању за технолошки вишак”.

“Све се то ради да би се потом други радници запослили преко агенције” додао је Томашевић и поручио да је “Слога” отворена за све раднике који у том синдикату могу да добију бесплатну правну помоћ.

0 0 гласова
Article Rating
Претплати се
Обавести ме о
guest
1 Comment
стари
нови Највише гласова
Повратне информације
Прикажи све коментаре
amnezija
amnezija
4 године раније

Koje ludilo, ovi o pljackaskoj privatizaciji, a na izborima 2014. bili na listi DS-a???

1371

COVID-19 - ОПШТИНА ВАРВАРИН

1
0
Ваш коментар на ову вест?x
()
x