Усвојен први ребаланс буџета општине Варварин за 2019. годину

На двадесет осмој седници Скупштине општине Варварин пред одборницима нашле су се 22 тачке, међу којима је најважнија била Одлука о првом ребалансу буџета општине Варварин за 2019. годину и која је усвојена већином гласова за, уз три уздржана.

Начелница одељења за финансије Општинске управе Зорица Савић објаснила је одборницима да се ребаланс овако рано врши због тога што је општина у децембру месецу, после израде буџета, добила средства у износу од 2.400.000.00 динара за израду пројектне документације за санацију и рекултивацију несанитарне депоније коју заједнички користе општине Варварин и Ћићевац, као и за плаћање ПДВ-а за санацију и адаптацију објекта основне школе у Доњем Крчину у износу од 718.579,12 динара.

Она је навела да су стигла и средства од стране Министарства заштите животне средине за израду пројекта за канализацију у износу од 1.529.100,00 динара, од Министарства за рад, социјалну политику, борачка и социјална питања 1.287.830,11 динара, средства минималног програма за Предшколску установу “Наша радост” 655.202,00 динара, док су у фебруару месецу пристигла и средства из Европске уније за финансирање пројекта “Имам диплому и слободан сам” истакавши да је, како би ова средства могла да се користе у 2019. години, потребно извршити ребаланс буџета.

Усвојене су и измене финансијских планова Скупштине општине, Општинске управе (капитални пројекти, програмске активности и остали пројекти), Општинске библиотеке Варварин, као и вртића “Наша радост”, а усвојен је и нови Статут општине Варварин.

На замерку одборника Слободана Митића зашто се у програмским активностима Општинске библиотеке Варварин није нашла и манифестација “Поведи коло делијо” која се већ десет година организује у Бачини, директор Општинске библиотеке Горан Ћеличанин одговорио је да, ако постоји интерес у тој средини, он нема ништа против да се и тај програм уврсти у програмске активности, рекавши да се културно уметничко друштво из Бачине ове године није ни пријавило за учествовање у манифестацији “Сусрети села”.

Надовезавши се на одговор директора библиотеке, председник Скупштине општине проф. Драгољуб Станојевић подсетио је да ни једна манифестација не територији општине Варварин није ускраћена у виду средстава, где год је било предлога, али да је потребно интересовање људи из те средине и подношење захтева.

Што се тиче доношења новог Статута општине Варварин, председник локалног парламента проф. Станојевић појаснио је да је обавеза општинског руководства да до краја марта, по новом Закону о локалној самоуправи, усвоји нови Статут.

Комисија је израдила нови Нацрт Статута који се нашао и пред већницима, затим је одржана и јавна расправа која је трајала недељу дана, а након јавне расправе Нацрт Статута је усвојен и на Већу да би после тога био упућен на давање сагласности од стране Министарства за државну управу и локалну самоуправу.

Неке од највећих измена у Статуту општине Варварин су број одборника тако да ће после наредних локалних избора варварински парламент имати 35 уместо досадашњег 41-ог одборника, смањен је и број чланова Општинског већа па ће веће, у складу са Законом, у наредном мандату имати 7 чланова уместо досадашњих 11, док, према броју становника који живе на територији општине, председник општине после наредних избора може имати највише два помоћника.

Одборници су на 28. Седници усвојили и Локални акциони план за запошљавање за 2019. годину који ће бити прослеђен Националној служби за запошљавање како би општина што пре могла да добије средства за јавне радове, самозапошљавање и запошљавање особа са инвалидитетом.

Донета је и Одлука о екстерној ревизији завршног буџета општине Варварин за 2018. годину, а усвојени су и План детаљне регулације за к.п. бр.11170/2 КО Обреж у насељеном месту Обреж, Одлука о изради Плана детаљне регулације за потребе изградње цркве и црквених објеката у Обрежу, као и Одлука о отуђењу неизграђеног грађевинског земљишта у јавној својини општине Варварин јавним надметањем.

На питање одборника Темнићке алтернативе (ТА) Мирослава Милошевића зашто се продаје наведено земљиште, председник општине Варварин Војкан Павић рекао је да се ради о градском грађевинском земљишту.

“Ова парцела је 2.55 ара и ни један услов не испуњава да може да буде грађевинско земљиште и на јавном надметању има право да се јави ко хоће. Да не би стајале парцеле под коровом, треба да се уреди целокупно грађевинско земљиште у јавној својини и да се покуша да се уреде све те парцеле и зато продајемо ту парцелу на јавном надметању, на основу Закона о јавној својини”, рекао је председник Павић.

У наставку седници одборници варваринског парламента усвојили су Програм коришћења средстава буџетског фонда за заштиту животне средине, Програм рада Општинске библиотеке Варварин за 2019. годину, Закључак о исправци грешака у Одлуци о утврђивању назива улица, тргова и заселака на територији општине Варварин, као и разматрање захтева запослених у СЦ “Темнић”, Општинској библиотеци Варварин, ПУ “Наша радост” и Центру за социјални рад, за исплату једнократне помоћи.

На предлог председника општине Војкана Павића изабран је и нови члан Општинског већа тако да је, одлуком одборника, уместо Дејана Милановића који је оставку поднео из личних разлога за новог члана већа изабран Александар Марковић из Избенице.

На самом крају 28. заседања Скупштине општине Варварин донета је сагласност на Одлуку о промени цена комуналних услуга ЈКП “Варварин”. Надзорни одбор овог предузећа предложио је да се наплата прикључка за канализацију умањи са садашњих 31.200,00 динара за 50 одсто.

Председник општине Војкан Павић подсетио је да је обећано да ће бити смањена цена услуга за прикључење на водовод и канализацију. За прикључак на водоводну мрежу цене су снижене прошле године, а сада је смањена цена и за прикључак на канализациону мрежу.

“Пошто смо за прикључак на водоводну мрежу већ донели одлуку и мислим да смо у Србији најјефтинији када је у питању прикључење на водоводну мрежу, сада предлажемо да исто то урадимо и за канализацију пошто смо почели да градимо канализациону мрежу на територији наше општине и нама је веома битно да што више корисника буде прикључено на канализациону мрежу”, рекао је председник Павић.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest
0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x
()
x