Вакцина против ХПВ-а младима доступна у Дому здравља “Др Властимир Годић”

Вакцинација против Хуманог папилома вируса (ХПВ) од ове године је потпуно бесплатна, а препорука је да ову вакцину приме деца узраста од 9 до 15 година, како би се превентивно заштитили од инфицирања ХПВ вирусом. Вакцина је доступна и у Дому здравља “Др Властимир Годић”, а директорка ове установе, др Јасмина Ракић, позива родитеље да своју децу доведу код педијатра.

Она наводи да интересовање за ову вакцину постоји, али да још увек није на неком задовољавајућем нивоу и очекује да ће у наредном периоду доћи и до већег интересовања зато што вакцина против ХПВ вируса штити и девојчице и дечаке од девет различитих типова тог вируса, међу којима су два типа која су узрочници готово свих канцера грлића материце, а од кога годишње умре око 300.000 пацијенткиња.

“Вакцина против ХПВ вируса штити девојчице од могућег обољева од карцинома вулве, грлића материце, ректума и адено карцинома. Када су у питању дечаци, вакцина их штити од карцинома ректума и адено карцинома”, објашњава др Јасмина Ракић.

Студије су показале да вакцина штити од заразе ХПВ вирусом најмање десет година, иако су очекивања стручњака да превенција траје и знатно дуже. Према истраживањима спроведеним у протејлих 15 година, вакцина је веома делотворна да смањује број случајева грлића материце за скоро 90 одсто.

Др Ракић наводи да је довољно да родитељи децу доведу код педијатра, након прегледа и провере да ли је дете здраво, шаље се у Саветовалиште за здраво дете и вакцинацију.

ХПВ вакцина је најефикаснија када је девојчице и дечаци добију пре него што дођу у контакт са вирусом зато што вакцина може само да спречи заразу, а не може да уклони вирус из организма када он једном уђе у њега и зато што је вирус толико распрострањен да је нужно спровести вакцинацију младих пре него што они постану сексуално активни.

Деветовалентна ХПВ вакцина доступна је у свим Домовима здравља и њоме ће о трошку државе моћи да се вакцинишу дечаци и девојчице од 9 до 19 година.

5 1 оцена
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x