Велики број активности Савеза за школски спорт општине Варварин и изузетни успеси ученика на такмичењима

Савез за школски спорт општине Варварин у току 2016. године имао је велики број активности у виду већег броја организованих турнира у малом фудбалу, кошарци, пливању и осталим спортовима. Говорећи о активностима Савеза, генерални секретар Сања Бошковић је навела да су на скоро свим општинским такмичењима учествовали ученици свих пет Основних школа и Средње школе са територије варваринске општине, а изузетни резултати су остварени у области пливања на Окружном такмичењу у Крушевцу и Републичком у Крагујевцу.

“Поводом дана ОШ “Јован Курсула” у Варварину и Дана општине Варварин, ова образовна установа организовала је турнир у малом фудбалу на коме су учествовале све школе са територије наше општине и, као гост, ОШ “Доситеј Обрадовић” из Ћићевца, која је била и победник овог такмичења, док је за ученике Средње школе у Варварину одржан турнир у кошарци у мушкој конкуренцији. После тога је одржано општинско такмичење у стоном тенису у ОШ “Драги Макић” у Бошњану, где су у екипној конкуренцији за девојчице и за дечаке прво место освојили ученици ОШ “Херој Мирко Томић” из Доњег Крчина, док су у појединачним категоријама прво место освојили Теодора Илић и Алекса Тодосијевић, обоје ученици VI/1 исте школе, што значи да је ОШ “Херој Мирко Томић” освојила сва прва места на овом такмичењу” каже Сања Бошковић.

Она још додаје да је ОШ “Доситеј Обрадовић” из Ћићевца, поводом Дана школе, организовала пријатељски меч у малом фудбалу са ОШ “Јован Курсула” из Варварина. 26. и 27. октобра одржан је спортски дан у Варварину где је 26. октобра организован турнир у малом фудбалу за дечаке и девојчице Основних школа, док је 27. одржан турнир у кошарци.

На општинском такмичењу из малог фудбала у мушкој и женској конкуренцији, одржаном 07. новембра 2016. године, у мушкој конкуренцији учествовало је пет екипа. Прво место освојила је ОШ “Јован Курсула” из Варварина, друго место ОШ “Мирко Томић” Обреж и треће ОШ “Херој Мирко Томић” из Доњег Крчина. У женској конкуренцији прво место су освојиле девојчице ОШ “Херој Мирко Томић” Доњи Крчин, друго место “Мирко Томић” Обреж и треће место ОШ “Драги Макић” из Бошњана.

“На Окружном такмичењу у пливању, одржаном у Крушевцу 07. новембра, ученици ОШ “Јован Курсула” из Варварина, као и девојчица Ања Рајковић из Обрежа остварили су изузетне резултате. Ања Крсмановић, ученица III/2, пливала је техником делфин и пласирала се на Републичко такмичење, затим Лука Крсмановић, ученик VI/3, пливао је техником краул и пласирао се на Републичко такмичење, Душан Бранковић, још један ученик VI/3, пливао је у дисциплини леђно и он се пласирао на Републичко такмичење. Вељко Тодоровић, ученик VI/3, пливао је прсно и освојио треће место, али само прва два места иду на Републичко такмичење тако да се није пласирао. Лука Стефановић, такође ученик одељења VI/3, пливао је делфин стилом, Милица Антић, ученица VIII/1, пливала је делфин, али је нажалост дисквалификована. Иначе, сви горе наведени су ученици ОШ “Јован Курсула” из Варварина, док је Средњу школу Варварин представљао Вељко Бранковић, ученик одељења I/1, који је пливао у техници краул. Од ученика нижих разреда имамо Лазара Стефановића, ученика III/2 ОШ “Јован Курсула”, који је пливао делфин стилом, као и Ању Рајковић, ученицу ОШ “Мирко Томић” из Обрежа, која је освојила друго место и пласирала се на Републичко такмичење” наводи Бошковић и додаје да је на Републичком такмичењу у Крагујевцу, одржаном 16. новембра, учествовало укупно 768 такмичара у конкуренцији Основних школа и преко 200 у конкуренцији Средњих школа.

“Наши ученици, који су се пласирали на Републичко такмичење у пливању остварили су изванредне резултате, тако да је Лука Крсмановић са техником краул заузео пето место и за свега седам стотинки му је измакла бронзана медаља. Душан Бранковић је заузео девето место, а Ана Крсмановић тринаесто место” рекла је Сања Бошковић похваливши све ученике који су допринели развоју школског спорта и пливања уопште у општини Варварин.

14. новембра је у Варварину одржано и општинско такмичење у кошарци на коме су учешће у мушкој конкуренцији узеле четири екипе и где је прво место освојила ОШ “Мирко Томић” из Обрежа, друго место ОШ “Свети Сава” из Бачине, треће место припало је ОШ “Драги Макић” из Бошњана, док је ОШ “Јован Курсула” из Варварина добила захвалницу.

Бошковић истиче да су прошле године ученици варваринских школа имали изванредне резултате на Окружном такмичењу из атлетике које је одржано на новој атлетској стази у Крушевцу, имајући у виду да тек од скора ученици Основних школа учествују на овим такмичењима.

Говорећи о такмичењима у наредном периоду, председник Савеза за школски спорт општине Варварин Снежана Васић каже да је предвиђено такмичење у одбојци које ће се одржати у ОШ “Свети Сава” у Бачини, затим предстоји Окружно такмичење у малом фудбалу где је домаћин ОШ “Јован Курсула” из Варварина и где се очекују представници свих општина Расинског округа и још једно Окружно такмичење, овог пута у стрељаштву, где ће домаћин бити ОШ “Херој Мирко Томић” из Доњег Крчина.

“Сва ова такмичења се организују у оквиру Министарства омладине и спорта, веома су бројна и током целе године постоје активности, како на нивоу школе тако и на нивоу општине. Организују се турнири поводом Дана општине 23. септембра, поводом годишњице бомбардовања Варваринског моста 30. маја, а и Средња школа у Варварину организује турнир у одбојци” објашњава Снежана Васић.

Она додаје да од како је формиран Савез за школски спорт, деца из варваринских школа имају више прилика да учествују на такмичењима, појављују се у свим областима спорта, на свим нивоима. “Посебно треба похвалити и екипу ОШ “Јован Курсула” из Варварина која је 2012. године учествовала на Републичком такмичењу у малом фудбалу, тако да је то у историји ове школе једина екипа која је отишла на Републичко такмичење” наглашава Васић.

“У последњих неколико година наша деца стално се појављују на такмичењима у пливању, што је стварно за похвалу с обзиром да нису имали у Варварину базен, па деца иду на тренинге како у Крушевац тако и у Поточац. Припремили су се и остварили изванредне резултате браћа Бранковић који тренирају ватерполо у Крушевцу” истиче она.

Важно је истаћи и пројекат “Спорт у школе” у који се укључила и ОШ “Јован Курсула” из Варварина који је намењен деци узраста од I до IV разреда. Пројекат је бесплатан, а тренинге води наставник физичког васпитања у ОШ “Јован Курсула” у Варварину Данијел Јаћимовић.

“Што се тиче рада Савеза за школски спорт, како он постоји школски спорт је добио мало бољи облик зато што до тада, мало и због финансијских средстава, све се сводило углавном на такмичења на нивоу општине тако да је сада то мало боље. На такмичењу у малом фудбалу у ОШ “Јован Курсула” у Варварину Савез за школски спорт је свакој екипи поделио по гарнитуру дресова за ученике и мајице за наставнике” истиче председник Савеза Снежана Васић.

0 0 гласова
Article Rating
Претплати се
Обавести ме о
guest
0 Comments
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x
()
x