Велико признање крушевачком песнику Небојши Лапчевићу: Награда “Меша Селимовић” за “Филателисту”

Значајну награду “Меша Селимовић” за најбољу књигу објављену у 2022. години, коју по 35. пут додељују “Вечерње новости”, добио је песник из Крушевца Небојша Лапчевић за збирку песама “Филателист”, коју је објавила Народна библиотека “Стефан Првовенчани” из Краљева.

Проглашење добитника престижне награде, 35. по реду обављено је данас у подне у Вуковој задужбини у Београду, а у марту ће славодобитнику бити уручена скулптура са ликом Мехмеда Меше Соколовића, Повеља и новчани износ.

Велики жири “Новости” је био састављен од 53 истакнутих књижевних критичара, теоретичара и историчара књижевности, а лауреат је добио највећи број гласова – 15.  Књижевна критика је високо вредновала најновије песничко остварење Небојше Лапчевића.

“Драго ми је да је моја нова књига “Филателист” била примећена у овако значајном простору листа “Новости”. Посебно радује што сам као песник био у друштву знаменитих књижевника. Слађана Илић је овај свој критички текст означила као “Лирски бисери”, што ме обавезује да у даљем раду наставим “брушење” бисера поетике. Такође морам поменути издавача, краљевачку Повељу и сјајног уредника Дејана Алексића, који су ову књигу уврстили у своју едицију, а након “Берача Полена”, која је била награђена 2020. признањима “Ђура Јакшић”, “Србољуб Митић” и “Печат кнеза Лазара”, изјавио је Мешин овогодишњи лауреат Небојша Лапчевић.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x