Завршена Дечија недеља у Варварину: “Подељена срећа два пута је већа”

Основна школа “Јован Курсула”, у организацији Дечијег савеза и ученичког парламента, низом активности током протекле недеље, попут радионица на тему екологије, ликовно – литерарним конкурсом и садњом дрвета генерације, обележила је Дечију недељу, наводи учитељица Снежана Јосић.

Она напомиње да је Дечија недеља ове године организована на другачији начин у односу на раније године, пре свега водећи рачуна о здрављу ученика, а потом и о свим осталим учесницима манифестације и додаје да је Дечија недеља отворена у понедељак читањем конвенције о правима детета на часу одељенског старешине.

“У уторак су писане лепе поруке и речи у оквиру одељења, учесници су били ученици од првог до четвртог разреда. Среда је била предвиђена за цртање и сликање кредама у боји испред школе где су деца, на тему “Ми смо срећна деца”, остављала поруке, четвртак је био предвиђен за доделу награда најуспешнијимана ликовном и литерарном конкурсу на тему Дечије недеље и том приликом уручене су дипломе најбољима. У петак су прваци примљени у Дечији савез наше школе, уручене су им добродошлице и том приликом у школском дворишту је посађено Дрво генерације”, рекла нам је учитељица Снежана Јосић.

Дечија недеља је национална манифестација и представља успешан модел сарадње државе, различитих цивилних и струковних организација, повезивања свих важних актера у заштити дечијих права. Сваке године реализује се током прве недеље октобра, у циљу побољшања положаја детета у Србији.

На нашим просторима Дечија недеља се обележава од 1934. године, и од тада се мења и развија прилагођавајући своје програмске циљеве стварним потребама и проблемима деце. Од 1987. године је на предлог организације Пријатељи деце Србије уведена у закон о друштвеној бризи о деци. Основни документ за планирање и реализацију активности у току Дечије недеље је Конвенција о правима детета Уједињених нација усвојена 1989. године.

У реализацији активности Дечије недеље на националном и локалном нивоу учествују многобројне владине институције, удружења грађана, као и угледни појединци посвећени деци. Дечија недеља подстиче даљи развој услова за бољи положај детета и подсећа све релевантне друштвене актере на неопходност пружања образовне, социјалне, здравствене, културне и финансијске подршке сваком детету у нашем друштву.

Циљеви дечије недеље су скретање пажње најшире јавности на права и потребе деце,указивање на одговорност коју породица, школа, држава и њене институције имају у заштити деце и остваривању њихових права, презентација до сада постигнутих резултата, указивање на примере добре праксе и проблеме у остваривању права деце, подстицање интерсекторске сарадње у стварању услова за поштовање права и оптимални развој детета, промоција активног учешћа деце у доношењу одлука које се њих тичу и покретање иницијатива и нових акција које доприносе побољшању положаја деце у Републици Србији и остваривању њихових права.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest
0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x