Дани историје и културе Темнића и Левча 20. и 21. јула у Горњем Крчину, Доњем Крчину и Карановцу

Манифестација која по свом карактеру и богатом програму надмашује многе скупове сличног карактера у Србији, али и региону, Дани културе и историје Темнића и Левча, дешавање посвећено неговању и очувању традиције и културе два шумадијска региона, Темнића и Левча, ове године биће одржана по четврти пут, у суботу и недељу 20. и 21. јула, у Горњем Крчину, Доњем Крчину и Карановцу.

Организатор ове културно – историјско – образовне манифестације је КПСД “Будућност”, а свечано отварање заказано је за суботу, 20. јул, са почетком од 10 часова, у порти цркве Преображења Господњег у Горњем Крчину где ће бити одржано Саборовање историчара “Темнић и Левач кроз векове” и Етно сабор, уз реконструкцију народне ношње, док ће у Основној школи “Херој Мирко Томић” у Доњем Крчину бити одржан историјски панел на тему – Путеви српске дипломатије. У оквиру Етно сабора наступиће етно – музиколог Сања Ивановић, посетиоци ће моћи да се упознају и са традиционалном кухињом старог Левча, али и народном ношњом из овог краја.

Признање под називом “Путовођа културе Левча и Темнића” особи која је у претходном периоду допринела промоцији овог краја биће уручено ове године музичком уметнику и композитору Саши Васићу, пореклом из Бачине, док ће награда за књижевно стваралаштво “Темнићки натпис” бити уручена књижевници и песникињи Виолети Алексић из Рековца.

Манифестација која негује културу и традицију овог дела Шумадије од прошле године је постала и дводневна, па ће тако у недељу, 21. јула, у порти цркве Рођења Пресвете Богородице у Карановцу, бити отворена изложба карикатура познатог карикатуристе Горана Ћеличанина, наступиће и КУД “Вук Караџић” из Орашја, а затим следи и књижевно вече завичајних песника и на крају представа у извођењу Трстеничког позоришта.

Током програма биће уручене и награде ученицима основних школа за најбољи литерарни и ликовни рад, а током књижевне вечери у Карановцу ауторима најбољих радова биће подељене награде и дипломе.

Наравно, Дани културе и историје Темнића и Левча су и сајамског карактера, тако да ће посетиоци моћи да купе и производе са 100% пореклом из овог краја, обележене налепницама “100% из Левча” и “100% из Темнића”.

5 1 оцена
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x