Агенција за међународни развој и сарадњу “СИДА” из Шведске и Град Крушевац финансирају запошљавање угрожених група

Влада Краљевине Шведске, преко Агенције за међународни развој и сарадњу – “СИДА” и Град Крушевац финасирају пројекат “Помоћ при запошљавању и самозапошљавању угрожених група”, који реализује организација “ХЕЛП”, у сарадњи са Градском управом.

Донација се односи на опрему или материјал за започињање или развој сопствених пословних делатности у просечним вредностима од 2.000 евра, па су тим поводом у Градској управи у Крушевцу додељени уговори о донацији за 20 одабраних корисника, учесника пројекта.

“Уговор о сарадњи између Града Крушевца и организације”ХЕЛП” потписан је прошле године. Општи циљ пројекта је допринос смањењу сиромаштва, социјалној инклузији, одрживом и инклузивном економском развоју, као и остваривању задовољавајућих услова рада за све, путем обезбеђивања побољшаног приступа тржишту рада и запошљавању. Укупна вредност пројекта за Град Крушевац је 43.000,00 евра, од чега је учешће Града 12.000,00 евра”, изјавила је градоначелница Крушевца Јасмина Палуровић.

Према њеним речима, осим материјалне подршке битна је и едукативна компонента, с обзиром да су корисници завршили и основну предузетничку обуку.

“Чак око 40% је жена, што је добар показатељ да се ефикасно ради на процесу њиховог оснаживања. Рурално становништво је заступљено са 30%, а млади чине 20%. Ова врста помоћи при самозапошљавању није једина подршка коју Град Крушевац пружа незапосленим лицима. У сарадњи са Националном службом запошљавања, већ постоје програми и мере који успешно функционишу више година. Потписивање Уговора са одабраним корисницима уследило је након успешно завршене информативне кампање и селекције корисника, на основу пристиглих захтева и теренских посета, а према претходно усвојеним критеријумима и мерилима. Пројектом је подржано 20 делатности – 10 занатских, 7 услужних и 3 пољопривредне”, истакла је челница локалне самоуправе.

Планирани рок имплементације пројекта је јун 2025. године.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x