Акција СБ “Меркур” у циљу подизања свести о значају превенције дијабетеса

Поводом обележавања Светског дана борбе против дијабетеса, Специјална болница “Меркур” у Врњачкој Бањи, као Национални едукативни центар, организовала је акцију за подизање свести о овој болести у склопу које је за грађане и госте Врњачке Бање, на променади Врњачке Бање код “Врапца”, организовано бесплатно мерење нивоа шећера у крви од стране медицинског особља “Меркура”, уз саветовање лекара.

“Меркур” је августа 2008. године постао први Национални едукациони центар за оболеле од шећерне болести на инсулинској терапији и уједно прва установа таквог типа у овом делу Европе. Програм едукације у Меркуру траје 10 дана, а сви оболели од дијабетеса који су на инсулинској терапији имају право да користе програм едукације једном сваке четврте године.

Циљ едукације је стицање знања о овој болести и о различитим проблемима који се јављају током њеног трајања, а ради постизањае квалитетнијег начина живота. У том смислу је у овој установи спроведен комплексан приступ који обухвата: едукацију, превенцију компликација и лечење у оквиру тимског рада различитих специјалности и ужих специјалности.

Од почетка постојања програма у “Меркуру” је боравило 85.000 ооболелих од дијабетеса, а само током 2018. године 7.062 особе, завршно са октобром. У тренутку када у свету милиони људи болује од те болести, а у Србији око 7100.00 и када број оболелих убрзано расте, активности о подизању свести широке јавности о значају превенције контроле дијабетеса свакако су неопходне.

Ове године Светски дан борбе против дијабетеса обележава се под слоганом “Дијабетес се тиче сваке породице” у више од 160 земаља чланица Уједињених нација, а под окриљем Међународне федерације за дијабетес.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x