Бесповратне субвенције за 565 темнићких пољопривредника

У Великој сали Општинске библиотеке Варварин уручена су решења о повраћају средстава пољопривредницима који су ове године конкурисали за набавку садног материјала, приплодних грла, механизације и опреме, као и за повраћај премије осигурања.

Општина Варварин је и за 2020. годину определила из свог буџета 20 милиона динара за ове програме, а према речима председнице општине др Виолете Лутовац Ђурђевић план локалног руководства је да се наредних година тај износ повећа.

“Настојаћемо у наредном периоду, ако нам и ситуација са COVID-ом то дозволи и ако не буде рестрикције средстава што се тиче републичког буџета, да повећамо средства за пољопривреду, што је за вас у овом тренутку и најбитнија информација, јер од пољопривреде највећи број наших суграђана и живи. Ове године, као и претходних година, а на основу Програма мера подршке пољопривредне политике и политике руралног развоја, наш буџет је износио 20 милиона динара и ја могу да похвалим наше пољопривреднике да се овај буџет користи у 100% извршења, да постоји велика заинтересованост и да је највеће интересовање за набавку нове специјализоване опреме и механизације за шта је утрошено више од 50% средстава, или 11 милиона динара”, наводи председница др Виолета Лутовац Ђурђевић.

Овом приликом је кроз програм набавке нове специјализоване механизације и опреме субвенције добило 346 пољопривредних произвођача, 76 је конкурисало за набавку садног материјала, 13 за набавку квалитетних приплодних грла и 130 за регресирање премије осигурања, што значи да је укупно 565 пољопривредних газдинстава аплицирало на конкурсе код Општинске управе.

Представници локалног руководства су овом приликом разговарали са пољопривредницима, саслушали њихова питања и сугестије, као и предлоге коју би меру још требало уврстити кроз ове програме, наглашава заменик председнице општине Дејан Милановић и додаје да су врата Општинске управе свакодневно отворена за све пољопривреднике који у свакој прилици могу да се обрате за савет како служби за пољопривреду, тако и представницима општинске власти.

Велики број пољопривредника је и ове године искористио општинске субвенције кроз Програм мера подршке пољопривредне политике и политике руралног развоја, а према речима Слободана Анђелковића из Маренова, власника пољопривредног газдинства које се углавном бави производњом воћа, ове субвенције су од великог значаја и велика помоћ.

“Захваљујем се председници општине др Виолети Лутовац Ђурђевић на субвенцијама које смо добили за набавку система за заливање јагода и купина. Бавим се производњом јагода и купина, под јагодом имамо засађено 50 ари, купина 20 ари, имамо и 900 садница вишања, 800 садница шљива, од свега по мало”, наводи Анђелковић.

Уручењу решења пољопривредницима присуствовали су и председник Скупштине општине Варварин Војкан Павић, заменица председника Скупштине Јелена Весић и помоћник председнице општине задужен за област пољопривреде Александар Марковић.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x