“Дани виноградара, воћара и винара” у Трстенику

У организацији Канцеларије за пољопривреду, Туристичке организације и Удружења виноградара, воћара и винара “Свети Трифун”, а под покровитељством општине Трстеник, одржана је традиционална манифестација “Дани виноградара, воћара и винара”.

Претходно је извршено сечење славског колача од стране свештеника трстеничке цркве и присутних на овом скупу, а овогодишњи колачар Милош Симић предао је колач за следећу годину Петру Милутиновићу. Испред организационог одбора присутне је поздравио Герасим Атанасковић, председник СО Трстеник који је истакао да ће општина и даље у оквиру пројеката помагати пољопривредницима трстеничке општине да унапређују производњу и да приходују.

Манифестацију је свечано отворио и поздравио све присутне председник општине Трстеник Александар Ћирић. На штандовима је био велики број излагача, а комисија је претходног дана оцењивала узорке донетих вина, прогласила је и победнике у категоријама црвено, бело и розе вино. Конкуренција је била јака и одлучио је квалитет узорака. Учествовали су произвођачи из трстеничке, врњачке и александровачке општине.

“Да би се произвело добро и квалитетно вино треба имати квалитетно земљиште на коме се лоцира виноград, исто тако и добар садни материјал, а наравно пуно труда и рада, улагања у ђубриво, хемијска средства. На овој манифестацији сам добио две златне медаље за моје црвено и розе вино, а сребрну медаљу за бело вино. Надам се да ће тако бити и идуће године”, рекао нам је Мирослав Вукадиновић, један од награђених произвођача вина.

Предузеће “Вино калем” из Велике Дренове имало је најлепше уређен штанд, а сви излагачи се слажу да је манифестација била успешна, док су присутни били и чувари традиције старих заната.

У забавном делу програма учествовали су Мирко Ђуровић графичар из Грачаца, КУД “Копаоничка фрула” из Бруса, Стојан Малићанин из Музичке школе “Корнелије Станковић” и КУД “Традиција”. У оквиру ове манифестације одржано је и предавање за пољопривреднике на тему ИПАРД програма, а предавачи су били Бранислав Вељковић из Министарства пољопривреде и консултант Душица Шевић.

0 0 гласова
Article Rating
Претплати се
Обавести ме о
guest
0 Comments
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x
()
x