Десанкин рођендан традиционално обележен на “Мосту љубави”

Туристичка организација општине Врњачка Бања, у знак захвалности и поштовања према нашој песникињи Десанки Максимовић, покренула је пре 10 година манифестацију “На Десанкин дан”, која се традиционално одржава на чувеном “Мосту љубави”, начичканом великим бројем катанаца. Овај мост је, иначе, нераскидиво везан за Десанкину песму “Молитва за љубав”, коју је она посветила српском официру Рељи и његовој девојци, учитељици Нади.

“Десанка је у Бању обично долазила с пролећа у априлу или мају, становала је у својој соби у “Серво Михаљу” и ту собу никада није мењала”, рекао нам је Горан Каравесовић из Туристичке организације. “Прошло је много времена од њеног последњег боравка у Бањи, коју је много волела, али и Врњчани су јој узвраћали пажњом и гостопримством. Њен лик и делу остали су да живе међу Врњчанима, а успомена на њу ће вечно трајати. Драго нам је да се сваке године 16. маја, на “Мосту љубави”, тачно у подне, окупе песници, глумци, грађани”, додао је Горан Каравесовић.

Гости на овој песничкој манифестацији били су песници Миодраг Јакшић, Владимир Ђорђевић, Војислав Механџић, Илија Шаула и глумица, првакиња драме Народног позоришта у Београду, Вјера Вујовић.

“Морам напоменути да је Десанка имала изузетно добар пријем код војних институција, дочекивали су је официри као богињу песништва. Мени је импоновало да будем са њом у друштву и после тога све до њене смрти, био сам везан за њу и њену реалност”, рекао нам је, између осталог, песник Илија Шаула, који живи и ради у Америци.

Уз Џонијево музицирање, рецитације песника, аплаузе присутних измамила је и глумица Вјера Мујовић. Овај леп догађај у Десанкину част пропратили су и медији текстовима и сликом и све у свему било је то величанствено подне на “Мосту љубави” у Врњачкој Бањи.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x