Дом здравља “Др Властимир Годић” свечано обележио лекарску славу Свете Враче

Српска православна црква и верници данас прослављају славу посвећену Светим Козми и Дамјану, у народу познатијим као Свети Врачи, а осим у храмовима и црквама празник је обележен и у здравственим установама зато што се ови светитељи сматрају заштитницима лекарске професије.

Празник посвећен Светим Врачима сечењем славског колача који су освештали свештеници Архијерејског намесништва темнићког протојереј Дејан Миленковић и јереј Драган Глигоријевић, обележен је и у Дому здравља „Др Властимир Годић“ где је домаћин лекарске славе било одељење стоматологије, док је овогодишњи колачар др Марија Марковић колачарство предала др Ивани Гајић.

Др Марија Марковић, лекар у Дому здравља „Др Властимир Годић“, пожелевши свим пацијентима добро здравље и пуно среће, наглашава да је празник Светих Врача лекарима у овој здравственој установи сваке године један весео дан пун лепог расположења.

Лекарској слави, поред запослених у варваринском Дому здравља, присуствовали су и председник општине Варварин Војкан Павић, заменица председника Виолета Чолаковић, председник локалног парламента Драгољуб Станојевић, његов заменик Братислав Ташић, помоћник председника општине Саша Срећковић, начелница Општинске управе Гордана Петровић, као и чланови Општинског већа и директори јавних предузећа и установа.

Свети Козма и Дамјан били су врачеви, односно лекари, бесребреници и чудотворци. Они су били браћа рођена у Азији, а одгајани у хришћанском духу. Верује су да су од Бога добили дар да лече људе, а како су га добили бесплатно, они нису ни наплаћивали људима за лечење, због чега се и каже да су били бесребреници (бесплатни лекари).

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest
0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x
()
x