Др Ивана Јездић, власница компаније International Trade System (ITS) – Крушевљанка од главе до пете, бави се фармацијом, воли и помаже завичај

Ивана Јездић је рођена у Крушевцу у породици угледног лекара др Славољуба Јездића, начелника Инфективног одељења крушевачке болнице, који је лечио многе Крушевљане и запамћен по добру. Сада са породицом живи у Београду и води фармацеутску компанију.

“Моји родитељи нису имали децу осам година, па кад сам се родила то је био поклон за родитеље и за цео град, јер су ме сви жељно ишчекивали. Одрасла сам у згради “Бисерка”, у улици Мирка Томића у центру града. Јединица сам, али никада нисам била размажена. Зато што сам јединица имам велику љубав према људима и велики број пријатеља. “Пријатељи су родбина коју сами бирамо”, каже једна моја пријатељица. У школу сам кренула годину дана раније, са непуних шест година, јер је тако учинила и моја најбоља другарица пошто смо исто годиште. Похађала сам ОШ “Јован Поповић” (садашња зграда Пољопривредног факултета), а после су нас преместили на садашњу локацију. Похађала сам и Музичку школу, свирала клавир и играла балет”, каже Ивана.

Ивана је била у првој генерацији усмерењака (1962. годиште) и то у Педагошкој академији, а трећи и четврти разред је похађала у ТШЦ за лаборанта за физику.

“У средњој школи сам два пута по месец дана ишла у Енглеску да учим енглески језик. У четвртом разреду одлучила сам, напрасно, да упишем медицину. Занимала ме је психијатрија, јер сам желела да лечим људске душе. Студирање на Медицинском факултету у Београду био је јако леп период у мом животу. Уз студирање живела сам пуним плућима. Путовала сам возом месец дана по Европи, од Италије, Шпаније, Француске, па све до Енглеске. Са другарицом и ранцем на леђима освајалe смо свет. Ишлa сам и на културне догађаје, журке и друге манифестације”, присећа се Ивана Јездић.

Као студент волела је да иде кући у Крушевац код родитеља, где је спремала испите и уживала у родном граду.

“Када сам дипломирала пожелела сам да ипак живим негде другде и нисам се вратила у Крушевац. Живот ме је одвео на другу страну. Први посао сам добила у енглеској фармацеутској компанији и радила клиничка испитивања за целу Европу. Доста времена сам провела у Мађарској, Пољској и Русији, а често имала едукације у Енглеској и САД. Године 1992. фирма се сели у Праг у време санкција и отуда сам радила и даље и путовала по Источној Европи. У главном граду Чешке сам упознала садашњег мужа, који је пореклом из Рибара, код Бруса и сада се бави приватним бизнисом”, истиче Ивана.

Године 1994. Ивана је одлучила да промени каријеру. Те године је отишла у Пекинг, годину дана учила акупунктуру и традиционалну кинеску медицину и успоставила контакте који ће јој значити за њен садашњи бизнис.

“Тај период ми је био интензиван, много сам радила и учила и постала заљубљеник у Кину и Далеки исток. По повратку из Кине живела сам у Прагу и те 1996. ми се родила ћерка. Прве године по њеном рођењу смо живели на релацији Праг – Београд. По повратку у Београд сам одлучила да чувене препарате из Кине увезем у Србију. Прво сам кренула са Конпростом, препаратом за простату, а затим је регистрована чувена маст за хемороиде – Хемор M. Касније су дошли препарати које пажљиво бирам, а у циљу да помогнем нашим људима. Сарађујем са великим фармацеутским фирмама из Кине, Индије, Шпаније и Португалије. Имам много идеја и енергије за нове препарате и да фирма расте, наравно. Уживам у свом послу, волим да путујем, да се дружим, имам пријатеље по целом свету, али никада не заборављам да су моји корени у Крушевцу”, истиче Ивана Јездић.

Она је и члан Управног одбора Удружења Крушевљана у Београду и залаже се за помоћ нашим људима.

“Крушевац и даље осећам као свој град, то је део мене. Мој нагласак је остао крушевачки, иако сам од своје 18. године ван Крушевца живећи у свету и у Београду. Фирма International Trade System (ITS) ради више од 20 година и запошљава више од десеторо људи. Имамо и једну Крушевљанку – Нину Миловановић, ћерку доктора Леле и Благоја и унуку чувеног доктора Рајковца. Пропутовала сам све континенте. Била чак и на Новом Зеланду и Аустралији, Америци, а у Африци сам посетила Египат и Тунис. Била сам на Куковим острвима на Пацифику и тамо смо супруг, ћерка и ја срели др Драшка Милошевића, сина чувене докторке Хајдане, који је нажалост касније погинуо у саобраћајној несрећи. Тамо је радио као лекар. Био ми је друг из детињства. Прво је био на Новом Зеланду и тамо на Куковим острвима нас је лепо дочекао”, каже Ивана.

Ћерка је завршила економију и психологију, на Браун универзитету у Провиденсу (САД), који је један од најбољих IVY league универзитета, а била је примљена на чак шест факултета.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x