Поводом измештања српског споменика огласили се ратни ветерани из Крушевца

Поводом измештања камене спомен плоче посвећене страдалницима у балканским и Првом светском рату у Приштини огласили се ратни ветерани из Крушевца.

“После победе у Првом светском рату, савезничка француска коњица није могла да стигне српске војнике које су трчали назад ка својој отаџбини, а пре неки дан Француска “господа” праћен немачким галопом, згазио је сећање на јунаке склањајући спомен – плочу српским војницима из балканских и Првог светског рата, са православног дела гробља у Приштини”, каже се у саопштењу Удружења ратних ветерана “Бојево Братство” из Крушевца.

О овом, још једном покушају затирања српског идентитета и бруталног прекрајања историје на Косову и Метохији, није обавештена Епархија рашко-призренска која се духовно стара о православним гробљима.

“На место споменика српским јунацима пострадалима у Првом светском рату постављена је црна мермерна плоча на којој на француском, српском и албанском пише “Француским војницима палим на Косову”. Бела спомен плоча из 1984. године на којој је поред крста исписано “Овде леже посмртни остаци српских војника палих у ратовима 1912 – 18″ и којој је било намењено централно место у оквиру спомен парка измештена је са бочне стране”, кажу у овом удружењу.

Удружење ратних ветерана “Бојево Братство” Крушевац, којем је један од статусних циљева и повратак светој српској земљи Косову и Метохији , српским светињама, напуштеним
домовима, заустављање уништења народа и отаџбине као и заштита светиња, споменика културе, историје, имена и дела јунака отаџбине, тражи од надлежних органа Републике Србије да адекватно делује преко одређених и надлежних институција “да се врати у првобитном положају и не дозволи скрнављење богате српске победничке историје”.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x