Др Виолета Лутовац Ђурђевић: Велика подршка државног руководства и Владе Републике Србије општини Варварин

На свечаној седници Скупштине општине Варварин одржаној поводом 23. септембра, Дана општине Варварин, председница општине др Виолета Лутовац Ђурђевић се у свом обраћању осврнула на реализацију великих пројеката подржаних од стране Владе Републике Србије и ресорних министарстава.

Председница општине упутила је велику захвалност Братиславу Гашићу и председнику Републике Србије Александру Вучићу који су у сваком тренутку имали времена за општину Варварин, са саслушају све проблеме, изађу у сусрет и помогну колико год могу.

“Својим несебичним залагањем, лично председник Александар Вучић је нашу општину довео на врх и наша малена општина је постала део великог државног пројекта “Чиста Србија”, а који је део програма “Србија 2020 – 2025″. Овим пројектом ми ћемо изградити 45км канализационе мреже у нашој општини, градиће се канализациона мрежа у Обрежу са највећом километражом од 25км, непуних 10км, тачније 9,7 у Горњем Катуну, 1км започете канализационе мреже у Варош Варварину и завршетак канализационе мреже у Селу Варварин. Поред овога, ми ћемо изградити и 4 сепаратора за пречишћавање отпадних вода”, апострофирала је председница др Виолета Лутовац Ђурђевић и нагласила да је оно што је од највећег значаја то што ће, захваљујући залагању председника Вучића, општина Варварин за реализацију овог пројекта добити 22 милиона евра, или 2,6 милијарде динара.

“Министарка привреде у Влади Републике Србије, у разговору са мном, имала је слуха за проблеме са којима се сусреће наша општина тако да смо од Министарства привреде добили 25 милиона динара који смо искористили за опремање Пословне зоне у Селу Варварин, за изградњу канализационе мреже и реконструкцију путне инфраструктуре у Пословној зони. Овај пројекат не би имао толики значај да није самог назива пројекта “Уређење Пословне зоне” и ми смо овим пројектом успели да отворимо једно ново поглавље у општини Варварин, створили смо услове за потенцијалне инвеститоре, имамо шта да понудимо ономе ко је заинтересован да улаже у нашу општину. Жао ми је што министарка Атанасковић није прилика, али ту је државни секретар који ће уместо ње примити Плакету општине Варварин, јер смо на овај начин желели да јој се одужимо и захвалимо на помоћи у развоју наше општине”, истакла је председница општине.

Она је истакла и допринос развоју општине Варварин од стране Министарства државне управе и локалне самоуправе, које је такође издвојило велика средства за ову локалну самоуправу. За реконструкцију фасаде и потпуну замену столарије на згради Општинске библиотеке Варварин ово Министарство је издвојило 22 милиона динара, док ће у згради бити опремљена нова мултумедијална сала и формиран нови Поетски театар тако да ће и Позориште поново моћи да заживи и за ове радове Министарство је издвојило 4,5 милиона динара. Захваљујући Министарству државне управе и локалне самоуправе обезбеђена су и средства за набавку адресних таблица и обележавање улица у насељеним местима општине Варварин.

“Од Министарства државне управе и локалне самоуправе добили смо 4,5 милиона динара за успостављање Јединственог управног места, наш Услужни центар се тренутно уређује и добиће потпуно ново унутрашње издање где ћемо нашим грађанима пружити једно место где ће решавање ових послова грађанима бити убрзано и где ће губити мање времена за обављање тих послова. Оно што овом пројекту даје на значај јесте и то што је наша општина једна од 8 градова и општина у Републици Србији која је добила ова средства”, нагласила је председница др Виолета Лутовац Ђурђевић.

Од стране Кабинета министра без портфеља за развој недовољно развијених општина, Варварин је добио 8,7 милиона динара за изградњу водоводне мреже у Бачини и израду стратешки важног документа, Плана развоја општине Варварин за период 2021 – 2028 година. Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања је нашој општини одобрило 2 милиона динара, тако да смо успели поново да активирамо програм геронто – домаћица, а што је јако важно за старачка домаћинства у нашој општини, истакла је председница општине и додала и то да ја Министарство за заштиту животне средине уложило нешто мање од 2 милиона динара за екологију у општини Варварин за чишћење несанитарних, дивљих депонија у темнићком крају.

Она је подсетилаи да је Турска агенција за међународну сарадњу – ТИКА обезбедила 20.000,00 евра за реконструкцију унутрашњости кухиње СЦ “Темнић” и опремање нових кухињским апаратима.

“Приходна страна нашег буџета за ову годину је повећана за 100 милиона динара, а оно што нас очекује је да не застајемо на овом путу већ да корачамо још храбрије са још већим успехом. У наредне три године имаћемо реализацију пројекта који ће захтевати велико ангажовање целокупне Општинске управе и локалног руководства, пројекта “Чиста Србија”. У име целог руководства општине Варварин могу да вам кажем да смо спремни да наставимо даље крупним корацима, да нам је то задатак јер су нас грађани за то бирали и да морамо да им одговоримо на тај начин. С друге стране, морамо да следимо кораке нашег председника Александра Вучића тако дабих вам на крају поручила нека нам је жива Србија и живео и напредовао наш Варварин”, поручила је председница општине др Виолета Лутовац Ђурђевић.

5 1 оцена
Article Rating
Претплати се
Обавести ме о
guest
0 Comments
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x
()
x