Две златне и једна сребрна медаља за вина “Долина” винарије “Бачина вино”

На једном од највећих и најпрестижнијих светских такмичења у оцењивању вина “AWC VIENNA – Wine Gala Night 2020” у Бечу, винарија “Бачина вино” освојила је две златне и једну сребрну медаљу. Вина “Dolina Barrique XVII” и “Dolina” (црвено суво вино), берба 2017, окићена су златом, док је вино “Dolina Rose” освојило сребро.

Винска компанија “Vingarden Bacina AB” основана је 2004. године у Хелснгбору у Шведској, а исте године су обновљени и засади грожђа на имању породице Милутиновић у Бачини, која се деценијама бавила производњом грожђа и вина.

Александар Милутиновић један је од сувласника ове винарије, док су остали власници шведски држављани који су у ствари, по Милутиновићевим речима, и највећи узрок тога да ови виногради поново заживе. “Приликом једне посете Бачини дошли су код мене у госте, одушевили су се овим крајем и наговорили су ме да старе винограде од моје бабе и деде, који су већ били зарасли, обновимо и засадимо. Тако је и почело са виноградима, па се наставило и са вином”, подсећа Милутиновић.

Виногради “Бачина вино” производе четири врсте грожђа, бели Ризлинг и црвене сорте Мерло, Каберне совињон и Каберне Франк, на 5 хектара површине. Милутиновић наглашава да је берба 2017. била фантастична, грожђе је било одличног квалитета, тако да је вино испало изнад свих очекивања, што и медаље освојене у Бечу то доказују.

“Имамо једну серију, наше престижно вино, “Dolina Barrique XVII” и за то вино смо селектирали грожђе како би добили стварно посебно и добро вино које је освојило злато, а што је било одушевљење за све нас у винарији”, истиче Александар Милутиновић.

5 4 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest
0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x