“Европска недеља превенције рака грлића материце” у Средњој школи Варварин

Црвени крст Варварин, Средња школа Варварин и Дом здравља “Др Властимир Годић” обележили су предавањем о значају доступних мера превенције у циљу подизања свести и спречавања обољевања од рака грлића материце “Европску недељу превенције рака грлића материце” чији је слоган ове године “Рано откривање може спречити рак грлића материце”.

Предавање на ову тему ученицама Средње школе Варварин одржао је др Ђорђе Прокић, гинеколог у Дому здравља “Др Властимир Годић” где је речено да се само редовном здравственом контролом омогућује рано откривање и успешно лечење многих болести.

Ученицама је дељен едукативно-промотивни материјал који је обухваћен овом темом, а у току наредне недеље ученицама Средње школе Варварин биће представљена презентација и радионице, као и пре тест и пост тест које се односи на репродуктивно здравље.

Основна порука свим женама у овој Недељи је да је рак грлића материце малигна болест која се може спречити, а из Црвеног крста објашњавају да ће слоган “Рано откривање може спречити рак грлића материце” обележити активности у овом периоду и начин апеловања на сестре, мајке, кћерке, пријатељице, да у Европској недељи превенције рака грлића материце размишљају о свом репродуктивном здрављу и да у току године одвоје дан, када ће посетити свог лекара и искористити неку од доступних могућности превенције.

“Велики је значај ове акције зато што је све већи број оболелих жена које се јављају у одмаклим фазама болести”, нагласили су у варваринском Црвеном крсту.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x