Донете Одлуке о мрежи основних школа и распореду предшколских установа на територији општине Варварин

На ванредној седници Скупштине општине Варварин, заказаној по хитном поступку на захтев председника општине Варварин Војкана Павића, прикупљањем потписа одборника донете су Одлуке о мрежи школа на територији општине Варварин. Према речима председника Скупштине општине Варварин Драгољуба Станојевића на ванредној седници локалног парламента донете су две веома битне Одлуке за општину Варварин, а ради се о мрежи основних школа и распореду предшколских установа на територији варваринске општине.

Подсетивши да је доношењем новог Закона о основном систему образовања и васпитања предвиђено да се уради нова мрежа школа, проф. Станојевић наглашава да је неопходно било да Влада Републике Србије пре тога донесе уредбу којом регулише критеријуме за оснивање самосталних основних школа како би се тај посао реализовао.

“Уредба је донета у марту месецу 2018. године и ми смо имали рок од годину дана да донесемо Одлуку коју би послали Министарству просвете, науке и технолошког развоја на давање сагласности. Међутим, из Школске управе смо добили обавезу да 31. јануара доставимо ту Одлуку како би се све урадило на време и из тог разлога смо седницу, у договору са председницима одборничких клубова и владајуће коалиције и опозиције у СО Варварин, договорили да седницу одржимо на овај начин”, наводи проф. Станојевић.

Он објашњава да Скупштина општине овом Одлуком предлаже да на територији општине Варварин наставе да раде све основне школе које и данас постоје, а ради се о ОШ “Јован Курсула” у Варварину, ОШ “Драги Макић” у Бошњану, ОШ “Мирко Томић” у Обрежу, ОШ “Свети Сава” у Бачини и ОШ “Херој Мирко Томић” у Доњем Крчину, са свим издвојеним одељењима која и данас постоје.

Председник локалног парламента наглашава да локална самоуправа оправданост оваквог предлога налази и у критеријумима који су прописани, а у којима се наводи да школа може бити самостална у колико на растојању мањем од 2 км нема друге основне јавне школе.

“Ниједна наша школа се не налази на мањем одстојању од 6-7 км и из тих разлога смо ми дали овакав предлог. Надамо се да ће министарство уважити наше разлоге, свесни смо, и то смо написали и у елаборату, да кад неко место остане без школе полако остаје и без становника и полако долази до  гашења тих села. Надамо се да ће министарство прихватити наш предлог и да ће све школе остати да раде на задовољство свих наших ученика и њихових родитеља”, очекује проф. Драгољуб Станојевић.

Када је у питању Предшколска установа “Наша радост”, он истиче да општина Варварин има могућност да има само једну предшколску установу са седиштем у Варварину, док је Одлуком предвиђено да и у наредном периоду наставе да раде сва издвојено одељења у оним местима где постоје и данас и подсећа да је у Обрежу, што је наведено и у елаборату, направљена нова зграда вртића изразивши очекивање да ће, макар почетком наредне школске године, деца моћи да користе тај простор који је далеко адекватнији од тренутног простора који се налази у ОШ “Мирко Томић”.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x