Грански синдикат јавних саобраћајних и комуналних делатности “Независност” и Удружење “Стоп мобинг” одржали едукацију у Варварину

На иницијативу гранског синдиката јавних саобраћајних и комуналних делатности “Независност” и Удружења “Стоп мобинг”, у ресторану Спортско туристичког центра “Темнић” у Варварину одржана је едукација на тему мобинга у компанијама којој су присуствовали представници синдиката комуналних предузећа из Варварина, Параћина, Крушевца и Трстеника.

Председник овог гранског синдиката Милан Симић изјавио је за Темнић.Инфо да је, сходно свему ономе што је примећено да се дешава поготову у компанијама са послодавцима из иностранства, одлучено да они сами едукују своје представнике по комуналним предузећима широм Србије, нагласивши да они желе да дају свима до знања да не могу да се са њима понашају као према радницима у случајевима који су до сада испливали у јавност.

“Ми смо завршили са едукацијом Београд, значи најјаче синдикате, завршили смо Бор, ево сад завршавамо полако Расински округ и идемо по Србији и надам се да ћемо до краја идуће године имати већ оспособљено око 150 наших активиста који ће бити баш оспособљени и који ће бити повезани, умрежени у једну мрежу коју је направио грански синдикат, а то је борба за права и заштиту радника”, наглашава Симић додавши да је, нажалост, у задње две-три године забележено све више случајева мобинга, злостављања, па чак и сексуалног узнемиравања.

“Тога има у Београду, у Градском саобраћају. У Градском саобраћају имамо 50 полазника, то је једна велика компанија, има 5.000 запослених радника, тако да ћемо у седам погона имати по 10 до 15 наших активиста”, истиче Симић рекавши да мисли да је ово посао синдиката и да је један пионирски корак и да ако синдикат не стане у заштиту радника, онда се поставља питање шта је улога синдиката.

“Прошли смо сви ове приватизације и видимо и сами колико је држава пропала и ових страних партнера из бизниса који се понашају према нама као према, морам тако да кажем, азијатској радној снази, што је катастрофа и жалосно”, напомиње Симић и поручује да су ангажовали квалитетну адвокатску канцеларију из простог разлога да ако нешто раде то треба да има и ефекта. Он додаје да Адвокатска канцеларија “Рибарић” већ има заступања што се тиче мобинга и сексуалног узнемиравања и злостављања и узбуњивања.

“Ми имамо канцеларију и у Новом Саду и у Крагујевцу, проширићемо се полако и на Ниш, сад идемо на југ, тако да смо решили да то буде баш онако како треба да буде тако да сам задовољан као актер тога, задовољан сам мојим колегама који су то прихватили разумно, а задовољан сам и колегама из Варварина, који је једна мала локална самоуправа, али је наш синдикат веома активан и наше колеге иду корак испред”, наглашава Милан Симић.

Он је изразио задовољство одличним одзивом, али и нагласио да радници морају и сами да брину о себи како би их сви поштовали много више. “Онда ће нас поштовати много више сваки послодавац”, закључио је председник гранског синдиката јавних саобраћајних и комуналних делатности “Независност” Милан Симић.

0 0 гласова
Article Rating
Претплати се
Обавести ме о
guest
0 Comments
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x
()
x