Интензивирати сарадњу општина из централне Србије и српских општина на КиМ

Стална конференција градова и општина (СКГО), Радна група Владе Републике Србије за пружање подршке вођењу унутрашњег дијалога о Косову и Метохији и Министарство државне управе и локалне самоуправе организовали су у Ректорату Универзитета у Нишу округли сто градова и општина у оквиру процеса “Унутрашњи дијалог о Косову и Метохији”. Скупу је присуствовао и заменик председника Скупштине општине Варварин Братислав Ташић.

Округли сто је организован на иницијативу Александра Вучића, председника Републике Србије, а учешће су узели и Бранко Ружић, министар државне управе и локалне самоуправе, Марко Ђурић, директор Канцеларије за Косово и Метохију, Бојан Стевић, државни секретар у Министарству државне управе и локалне самоуправе, Радомир Илић, државни секретар у Министарству правде и Никола Селаковић, генерални секретар председника Републике Србије. Скуп је водила Душанка Голубовић, председница СКГО и градоначелница Сомбора.

Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић обративши се данас присутнима на овом скупу у Нишу да када би за сваку од 10 српских општина у нашој јужној покрајини обезбедили помоћ из 10 општина и градова из централне Србије заједно бисмо заштитили наше сународнике, помогли њихов животни стандард и створили амбијент за 21. век.

Министар Ружић је нагласио да се јачањем сарадње општина ствара осећај сигурности код Срба на Косову и Метохији. “Србија данас свој утицај на Косову и Метохији реализује и кроз 29 привремених општинских органа чијим очувањем одржавамо уставно-правни поредак Републике Србије”, рекао је Ружић и додао да су привремени органи значајни и за егзистенцију неколико хиљада српских породица у покрајини.

Он је истакао и важност тога да је Министарство за државну управу и локалну самоуправу припремило Нацрт закона о изменама и допунама Закона о локалној самоуправи и Закона о државној управи који ће омогућити да се међуопштинска сарадња успостави у свим пословима које обављају локалне самоуправе, како за изворне, тако и за поверене и подсетио да је данас 1760. дан од постизања договора у Бриселу о формирању Заједнице српских општина (ЗСО), односно 1760. дан неиспуњавања обавеза Приштине у вези са питањем на које се односи већи део првог бриселског споразума.

“Подсетићу да је Приштина учинила све да до формирања ЗСО не дође и да непрестано код Албанаца подгрева страх да се ради о покушају стварања нечега што би личило на Републику Српску. То је сасвим неоснован страх јер добробит једне заједнице на КиМ по систему спојених судова значи добробит свих грађана. Наш концепт је да оно што је добро за Србе на КиМ добро је за све, а не оно што је добро за Србе лоше је за Албанце”, рекао је министар инсистирајући да оно што је договорено и као обавеза преузето, буде и спроведено.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x