Ивица Дачић у Брусу, уручени кључеви станова за 10 избегличких породица

Први потпредседник Владе Републике Србије и шеф српске дипломатије Ивица Дачић, који је и председник Комисије за координацију процеса трајне интеграције избеглица, уручио је у суботу кључеве станова за 10 избегличких породица из Хрватске и Босне и Херцеговине, а у оквиру реализације Регионалног стамбеног програма у Србији.

Финансијска средства за изградњу објекта површине преко 660 квадрата обезбеђена су делом из донаторског фонда Регионалног стамбеног програма, у износу од преко 234.000,00 евра, док је земљиште и пратећу инфраструктуру обезбедила општине Брус.

Приликом уручења кључева породицама за које је у Брусу решен проблем трајног стамбеног збрињавања, министар Дачић рекао је да је ратни вихор са простора бивше Југославије однео много живота и донео много недаћа свима који су спас потражили у Србији.

“На срећу свих нас, од данас можете са сигурношћу рећи да имате нови дом”, поручио је министар Дачић и нагласио да је Регионалнии стамбени програм један заиста изузетан пројекат који, без обзира на националну припадност, крајње равноправно помаже свима који су остали без својих домова где год да се налазе, на простору бивше Југославије.

“До сада је код нас додељено скоро 4.000 стамбених решења, а предвиђено је да то право оствари више од 7.000 породица. Ови станови у Брусу, у које се ви данас усељавате део су Потпројекта 4 и укупна вредност износи 18,4 милиона евра. До сада смо из овог Потпројекта збринули породице у Ариљу, Врњачкој Бањи, Старој Пазови, Кладову, Неготину и Темерину”, рекао је министар Дачић.

Регионални стамбени програм финансиран је донаторским средствима и највећи донатор је Европска унија. Фондом Регионалног стамбеног програма управља Банка за развој Савета Европе. Комесеријат за избеглице и миграције је водећа институција која имплементира програм у Србији, док процес избора корисника спроводе у сарадњи са локалним самоуправама уз надзор УНХЦР- а и ОЕБС-а.

Први потпредседник Владе Србије и министар иностраних послова Ивица Дачић овом приликом се захвалио и председнику општине Брус Саши Милошевићу, на значајном доприносу општине Брус да се овај објекат изгради и уручи корисницима, али и амбасадору ОЕБС-а Андреу Орицију, представнику Делегације ЕУ Енрику Висентину, директору Јединице за управљање пројектима у јавном сектору Драгану Катуци, затим помоћнику комесара за избеглице и миграције Ивану Гергинову, као и целом тиму сарадника из Комесаријата за избеглице и миграције.

Он је истакао и да је процес придруживања Европској унији трајно опредељење Владе Републике Србије, оценивши да је овај програм који Влада Републике Србије спроводи са Европском унијом леп пример подршке и разумевања и сјајне сарадње.

“Влада Републике Србије посвећено ради на унапређењу живота у нашој земљи у свим областима. Још посла има да се уради. Много је препрека и тешкоћа. Једно је неспорно, сви смо у том послу заједно – и ви као грађани и ми као представници власти. Само јединствени можемо остварити боље сутра за нас и наше потомство”, поручио је министар Дачић.

У име општине Брус донаторима и сарадницима на реализацији поменутог пројекта захвалио је председник општине Саша Милошевић, а затим рекао да је општине Брус у овај објекат уложила више од 6 милиона динара за куповину земљишта, уређење инфраструктуре, као и за уређење платоа испред нове зграде.

“Желео бих да будући станари буду срећни и задовољни и да живе лепо у овом нашем малом граду”, поручио је Милошевић.

Циљ је обезбедити трајна стамбена решења за најугроженије избегличке породице у региону, нагласио је представник делегације Европске уније (ЕУ) у Србији Енрико Висентин и додао да је до данас више од 3.900 породица већ добило стан, сеоско домаћинство, пакет грађевинског материјала или монтажну кућу.

“Верујем да ћемо до краја 2021. године остварити наш циљ и обезбедити трајна решења за више од 7.000 избегличких породица”, очекује Винсентин.

Амбасадор ОЕБС-а у Србији Андреа Орицио, истакавши да је ово посебан дан за 10 породица које су чекале на трајна стамбена решења више од 20 година, изразио је наду да ће им кључеви станова помоћи да откључају врата једне светлије будућности.

0 0 гласова
Article Rating
Претплати се
Обавести ме о
guest
0 Comments
Повратне информације
Прикажи све коментаре

1365

COVID-19 - ОПШТИНА ВАРВАРИН

0
Ваш коментар на ову вест?x
()
x