Јелена Вујић-Обрадовић: Србија што пре да постане чланица ЕУ; Јохан Гуденус: Аустрија подржава Србију на европском путу

Председник Јединствене Србије (ЈС) и Скупштине града Јагодине Драган Марковић Палма, са својом посланичком групом и функционерима странке, успешно је завршио посету Бечу где су се састали и  разговарали са шефом посланичког клуба владајуће Слободарске партије Аустрије (ФПО) и замеником председника те странке Јоханом Гуденусом.

Марковић је током разговора позвао аустријске експерте да заједно са Комисијом коју формира Србија за истраживање последица бомбардовања Србије бомбама са осиромашеним уранијумом, раде по том питању.

“Ми ћемо као посланичка група то тражити и од Грчке, Бугарске, Русије и других земаља. На Србију је НАТО бацио 1999. године 50.000 пројектила са осиромашеним уранијумом, 109 италијанских војника, који су били на служби на Косову и Метохији, преминуло је од канцера изазваног осиромашеним уранијумом, 16 италијанских породица је тужило своју државу због тога и добило пресуду. Ако су Италијани тужили властиту државу због тога, Србија не може да седи скрштених руку”, приметио је Марковић.

Председник ЈС је подсетио на то да је Аустрија војно неутрална и према Србији пријатељски настројена земља са највећим контигентом војника у саставу КФОР-а који броји 500 војника и додао да је он за то да КФОР остане у том саставу и даље на Косову и Метохији.

“Србија се противи формирању Војске Косова, а када су у питању разговори о коначном статусу Косова и Метохије и председник Аустрије Александар Ван дер Белен се приликом сусрета са нашим председником Александром Вучићем сложио да не може једна страна да добије све, а друга да изгуби све”, рекао је на састанку Палма осврнувши се и на придруживање Србије Европској унији (ЕУ).

“Аустрија од 01. јула преузима председавање ЕУ и ми очекујемо да у аустријском мандату отворимо бар 4 поглавља у придруживању Европској унији”, изнео је очекивање Марковић, који је иначе и председник посланичке групе српско аустријског пријатељства у Скупштини Србије, у аустријском парламенту свом домаћину Јохану Гуденусу.

Гуденус: Аустрија је против формирања Војске Косова

Заменик председника и шеф посланичке групе ФПО у парламенту Аустрије Јохан Гуденус истакао је на састанку са делегацијом ЈС да је у јавности нетачно преведена изјава министарке спољних послова Аустрије о фомрирању Војске Косова и додао да Аустрија подржава Србију на свом европском путу.

“Аустрија не подржава формирање Војске Косова и ми смо о томе обавестили јавност и тај документ о нетачном преводу је достављен и Министарству спољних послова Србије. Тема коју сте покренули о бомбардовању Србије бомбама са осиромашеним уранијумом је веома озбиљна тема за нас, јер се на Косову и Метохији увек налази око 500 аустријских војника. Ја мислим да би било добро да наше две земље по том питању сарађују на нивоу ресорних министарстава, пре свега Министарстава одбране. Аустријски војници воде рачуна о стабилности и миру на том подручју, а Аустрија подржава Србију на европском путу и у програму ФПО-а пише да је наш циљ да Србија што пре постане члан ЕУ. Такође, ми се залажемо да трговинска размена између наше две земље достигне и две милијарде евра”, рекао је Гуденус.

Јелена Вујић-Обрадовић: Србија што пре да постане чланица европске породице

У саставу делегације била је и народна посланица  из Расинског округа Јелена Вујић Обрадовић. Тим поводом за наш портал пренела је високо позитивне утиске посете Бечу где је боравила са делегацијом коју је предводио председник ЈС Драган Марковић Палма, а где се стиче домаћинска слика препознавања заједничких интереса и циљева ове посете.

“Поред приоритетног састанка у  Парламенту, наша делегација посетила је и компанију ПОРР са седиштем у Бечу која запошљава 20.000 радника у целом свету и има годишњи промет од 5.000.000.000,00 евра. Након међусобног представљања обе стране, постигнут је Меморандум о даљој сарадњи компаније ПОРР и Србије, промовисање еколошких тема у циљу бољег информисања из окружења о еколошким потребама региона и решавања проблема депонија”, рекла нам је Јелена Вујић Обрадовић подсетивши да се компанија ПОРР, која је од 2006. године присутна у Јагодини и Лесковцу, бави свим грађевинским пословима, високоградњом и нискоградњом, а европски је лидер у одлагању и рециклажи отпада.

“ПОРР је присутан у Јагодини од 2006. године и они су препознали Јагодину као први град у Србији где су решени проблеми одлагања и рециклаже отпада по највишим европским стандардима, али сматрамо да ова компанија може више да ради на територији целе Србије”, примећује она.

Јелена Вујић Обрадовић наглашава да се ЈС залаже да Србија што пре постане члан ЕУ. “На европском путу наш проблем број један је Косово и Метохија, али ће проблем број два бити екологија и ако не решимо у целој Србији да сви градови и општине имају депоније по највишим стандардима, нећемо моћи да постанемо пуноправан члан ЕУ”, рекла нам је она.

Народни посланици Јединствене Србије Војислав Вујић из Врњачке Банке, Марија Јевђић из Краљева, Ђорђе Косанић из Крагујевца и Јелена Вујић Обрадовић из Александровца поручили су да је еколошки проблем алармантан у њиховим срединама и да је потребна изградња регионалних депонија. Они су позвали представнике компаније ПОРР да дођу у Народну скупштину Републике Србије, као и у њихове средине, ради договора о сарадњи на решавању наведених проблема.

0 0 гласова
Article Rating
Претплати се
Обавести ме о
guest
1 Comment
стари
нови Највише гласова
Повратне информације
Прикажи све коментаре
Gradjanin
Gradjanin
3 године раније

Bravo JS, bravo poslanice!

1
0
Ваш коментар на ову вест?x
()
x