Куће са окућницом у Бошњану и Горњем Катуну добијају нове власнике

У Палати Србија потписана су још два уговора о одобреним сеоским кућама са окућницом, захваљујући чему ће кров над главом добити још две младе породице са подручја општине Варварин, млади брачни пар из Бошњана и млади пољопривредник из Села Варварин.

Уговор са Министарством за бригу о селу потписали су млади брачни пар, Стефан и Јелена Мајсторовић из Бошњана и млади пољопривредник Андрија Миленовић из Села Варварин, а у име локалне самоуправе уговор је потписала заменица председника Скупштине општине Варварин Јелена Весић.

“Са људима све почиње, без људи све нестаје, а почиње са њима, са овом четом малишана. Њих 120 који ће кренути у своје нове домове. Они су та нова снага села Србије”, изјавио је министар за бригу о селу Милан Кркобабић након потписивања још 200 уговора за куповину сеоске куће са окућницом.

Кркобабић је додао да је ово један од најбитнијих задатака које Србија има, од националног и државног значаја.

“Пред нама је да населимо 150.000 празних сеоских кућа – то је посао за једну деценију, можда и дуже. Интересовање је огромно, 13 до 15 захтева стиже дневно, на годишњем нивоу то је око 5.000. Настављамо, имамо политичку вољу, потврђену од стране председника Републике Александра Вучића, затим знање – пуну сарадњу са САНУ, али и неопходна значајна средства која издваја и издвајаће Влада Републике Србије. На нама, као Министарству је да тај посао практично одрадимо. Ово је мисија која траје и трајаће док се све сеоске куће не попуне и ако успемо у том задатку онда смо Србију ставили на ноге”, поручио је Кркобабић.

Председник комисије за доделу ових средстава, агроекономиста Милан Простран истакао је да овај програм има шири контекст од самог попуњавања празних кућа.

“На овај начин поспешићемо и пољопривредну производњу, класичну и органску производњу, али и сточарство. На тим младим људима је да учине то домаћинство активним. Идеја је да тамо шире породице, иако већ доста парова већ сада одлази на село са потомством. Овај програм је прави пример бриге државе који после много година мења смер кретања град – село и тако чини историјске помаке по питању демографије, али и привреде у целини”, нагласио је Простран.

Из града у село овога пута прелази 27 подносилаца пријаве. Најмлађи корисник има 18 година и са својом супругом живеће у кући од 74 м2 и 3 ара плаца општини Варварин у селу Бошњане. Током 2022. године одобрена су средства за куповину три куће са окућницом у општини Варварин, а у августу месецу породица Живадиновић је добила средства за куповину куће у Доњем Катуну.

До сада је средствима из овог програма купљена 1.101 сеоска кућа са окућницом које се налазе у преко 100 јединица локалних самоуправа свих делова Србије, а интересовање младих је, рекло би се по броју пријава које стижу на адресу Министарства за бригу о селу, све веће.

5 1 оцена
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x