Министар Томислав Момировић посетио Обреж, 21 милион евра за здравију и чистију животну средину

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић и председница општине Варварин др Виолета Лутовац Ђурђевић обишли су данас почетак радова на изградњи комуналне инфраструктуре у Обрежу, где ће бити изграђено 28 километара канализационе мреже, док ће кроз пројекат “Чиста Србија” у наредних годину дана у општини Варварин бити изграђено укупно 45 километара нове канализационе мреже, која ће добити и четири нова постројења за прераду отпадних вода.

Пројекат изградње комуналне инфраструктуре “Чиста Србија” уз изградњу Моравског коридора, који ће бити најсавременији ауто-пут у Југоисточној Европи, биће прави бенефит не само за грађане у Варварину, Ћићевцу, Појату, Крушевцу, Врњачкој Бањи и Краљеву, већ за целу нашу земљу, нагласио је министар Момировић приликом посете Обрежу.

“Oдвојили смо 21 милион евра за еколошке пројекте у општини Варварин. Поред Месне заједнице Обреж, још на три локације у општини Варварин изградићемо постројење за прераду отпадних вода и канализациону инфраструктуру. Омогућићемо људима да имају еколошке услове као што имају грађани Западне Европе. Ми морамо да подигнемо економски стандард, ми морамо да подигнемо саобраћајне стандарде, а оно што је мој приоритет је да подигнемо еколошке стандарде пре свега када причамо о постројењима за пречишћавање отпадних вода јер без тога нема будућности”, рекао је министар Момировић и нагласио да је пројекат “Чиста Србија” покренут на иницијативу председника Републике Србије Александра Вучића.

Он је истакао и да ће, након завршетка канализационе мреже, бити извршена и реконструкција улица и путева који буду оштећени током радова, тако да становници немају разлога за бригу.

Министар Момировић је додао да се тренутно улаже у више од двадесет локалних самоуправа и гради потпуно нова канализациона и колекторска мрежа и постројења за пречишћавање отпадних вода. План је да се у наредних четири године уложи више од четири милијарде евра како би Србија добила комуналну инфраструктуру какву имају Француска, Немачка и Аустрија, поручио је министар Томислав Момировић.

“Данас почињемо са радовима на пројекту “Чиста Србија”. Ово је највећа инвестиција у општини Варварин у претходних 30 година. Вредност ове инвестиције је око 22 милиона евра и ми ћемо овим новцем успети да саградимо 45 километара канализационе мреже и 4 постројења за прераду отпадних вода”, изјавила је Виолета Лутовац Ђурђевић, председница општине Варварин.

Виолета Лутовац Ђурђевић, председница општине Варварин, додала је да су министар Момировић и она добили информацију од представника кинеске компаније, која је извођач радова, да они планирају да за годину дана заврше канализациону мрежу и до 2023. године целокупну изградњу постројења за прераду отпадних вода.

У општини Варварин у оквиру пројекта “Чиста Србија” биће изграђено 44.738,63 метара канализационе мреже и четири постројења за прераду отпадних вода и то у Варварину, Село Варварину, Обрежу и Горњем Катуну. Укупна вредност пројекта у општини Вараварин је 21.077.382 евра, а комуналну инфраструктуру ће градити кинеска компанија China Road and Bridge Corporation (CRBC).

5 1 оцена
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x