Национални дан без дуванског дима ове године под слоганом “Заштитимо се од дувана”

Поводом обележавања Националног дана без дуванског дима, под слоганом “Заштитимо се од дувана”, Црвени крст Варварин и Дом здравља “Др Властимир Годић” организовали су јавну манифестацију у просторијама зграде Општине Варварин.

Овом приликом грађанима су дељени лифлети и указивано им је на штетност дуванског дима, како за пушаче тако и за друге особе које бораве у истој просторији, а нарочито за здравље деце и младих. Грађани су у замену за цигарету добили јабуку, а мерени су притисак, шећер у крви и подељене су лифлете са обавештењима о упутствима за здрав стил живота и значај престанка пушења.

“Деца која су изложена дуванском диму чешће оболевају од акутних и хроничних упала доњих респираторних путева, инфекција средњег уха и имају чешће асматичне нападе који су јачег интензитета. Дувански дим убија шест милиона људи сваке године и повећава ризик настанка болести срца, инфаркта и можданог удара, обољења дисајних путева, рака плућа и других малигних болести”, упозоравају из варваринског Црвеног крста.

Дуван је претња за сваку особу, без обзира на пол, старост, расу, културни или образовни ниво. Он доводи до патње, болести и смрти, и осиромашује породице. Он погоршава сиромаштво, јер најсиромашнији људи троше мање на основне потребе као што је храна, образовање и здравствена заштита.

0 0 гласова
Article Rating
Претплати се
Обавести ме о
guest
0 Comments
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x
()
x