Обавеза је чувати успомену на светлу прошлост нашег народа

На локацији Добра вода на планини Јухор, полагањем венаца на спомен обележје борцима Поморавске партизанске чете, обележен је Дан устанка народа Србије у Другом светском рату. Домаћин обележавања ове године је општина Варварин, а венце на спомен обележје положиле су и делегације борачких организација из Параћина, Ћуприје, Јагодине, Рековца, Деспотовца.

У име општине Варварин венце су положили заменик председнице општине Дејан Милановић и помоћник председнице Александар Марковић, док је у име општине Параћин венац положио члан Општинског већа Саша Ружић.

Заменик председнице општине Дејан Милановић подсетио је да су се борци Поморавља, Левча и Темнића окупили на овом месту пре 80 година одакле су у јединственом строју кренули у борбу за слободу против неупоредиво јачег непријатеља и да је испред носа бројних јединица нацистичке војске формиран и први Поморавски партизански одред.

Израду спомен обележја, које је свечано откривено 1997. године, иницирала је Општинска организација СУБНОР-а Параћин, док је сам споменик од камена као симбол чврстине и постојања кроз векове и то саграђен од камених громада из околине

“Камене громаде су необрађене, јер то представља оне наше борце који су се окупили овде, а касније клесали кроз борбу и обучавали искуством, херојством и ратном вештином. Облик спомен обележја фигуративно представља групу људи који су се окупили око ватре, пошто су борци ове чете грађани шест околних општина. Сваки камен симболизује по једну општину које су поређане по азбучном реду, а централни камен симболизује ону ватру слободе коју су потпалиле ове чете око којих су се окупиле”, истакао је Милановић.

Циљ овог окупљања је подсећање на светлу прошлост нашег народа, што је наша морална обавеза и дужност према прецима ратницима који су положили своје животе за слободу своје отаџбине, нагласио је заменик председнице општине Варварин Дејан Милановић.

“Част и достојанство српског народа, посебно нас обавезује да негујемо светлу традицију НОБ-а, као и других ослободилачких и одбрамбених ратова из прошлости, али и из недавне прошлости чије ране тек требамо да лечимо. Све то чинимо у најбољој намери да генерације које долазе то никад не забораве и то негују и поштују”, поручио је Милановић.

5 1 оцена
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x