Предлог Владе радницима на интернету за регулисање пореских обавеза

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић, министар финансија Синиша Мали и директорка Пореске управе Драгана Марковић одржали су данас други заједнички састанак са представницима Удружења радника на интернету, на којем су изнета конкретна решења и предлози спровођења наплате обавеза из претходног периода свима који порезе и доприносе нису плаћали у претходних пет година и регулисања будућег статуса за физичка лица која остварују приходе из иностранства.

На састанку је, након две недеље разговора чланова Радне групе Владе Републике Србије која се бавила овом темом и Удружења радника на интернету, предложено да се за сва лица која до сада нису плаћали порезе и доприносе обустави поступак наплате од стране Пореске управе до измена Закона о порезу на доходак грађана који би на свеобухватан начин регулисао ову област, а који би био усвојен до 1. маја ове године.

Такође, предложено је да се нормирани трошкови признају у висини од 43 одсто остварених прихода, те да се омогући исплата обавезе из претходног периода на 120 рата (десет година), без обрачуна камате, како би се на најбољи могући начин изашло у сусрет радницима на интернету, а при томе не урушавајући порески систем Републике Србије.

На састанку је конкретним примером представљен овакав начин наплате, а објашњено је да би се неплаћени порез у износу од 5.000 евра (у динарској противвредности) у претходних пет година на тај начин умањио на 3.000 евра (у динарској противвредности).

У овом случају, уз давање могућности плаћања на 120 рата, без камате, укупан месечни трошак којим би се исплаћивала дуговања држави из претходног периода, износио би 3.000 динара.

Мали је истакао да је ово изузетно коректна понуда Владе Србије, која би са једне стране, оне који зарађују на овај начин увела у легалне токове, без нарушавања пореског система државе, а са друге, не би оптеретила месечни буџет људи који приходују на овај начин.

Мали је истакао и да се на овај начин штите угрожене категорије, те да се не штите они који су зарађивали огромне своте новца коцкајући се на интернету и издавајући луксузне виле, на које се предлог не односи.

Влада Србије изашла је и са предлогом да се кроз укључивање радника на интернету у рад Радне групе која се бави израдом новог закона који ће регулисати нестандардне, односно флексибилне облике рада, како би се на прави начин дефинисао њихов статус, права и обавезе у целом систему.

Предлог Владе Републике Србије усмерен је ка томе да се на прави начин, без урушавања постојећег пореског система, и без обесхрабривања оних који већ плаћају порез држави, изађе овој групи људи у сусрет.

На сајту Министарства финансија и сајту Пореске управе налазе се предлози Владе Републике Србије за све који желе да на овај начин регулишу обавезе, а с обзиром на то да представници удружења нису прихватили поменуте предлоге.

0 0 гласова
Article Rating
Претплати се
Обавести ме о
guest
0 Comments
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x
()
x