Конференција “Надзор над радом локалних јавних предузећа”

У сарадњи са Министарством државне управе и локалне самоуправе, РЕЛОФ2 је организовао прву од четири конференције за градоначелнице/председнице општина потписнице Повеље женске солидарности да би их директно подржао у увођењу концепта управљачке одговорности. Општину Варварин је представљала Јелена Весић, заменица председника Скупштине општине.

Дводневну конференцију “Надзор над радом локалних предузећа”, намењену женама руководиоцима на локалу, отворила је државни секретар Драгана Потпара, истакавши значај упознавања жена на челу јединица локалних самоуправа са темом управљања локалним финансијама, посебно у делу који се односи на рад локалних предузећа.

Она је подсетила да Министарство државне управе и локалне самоуправе води рачуна о питању родне равноправности на локалу, чему сведочи и мартовско потписивање Повеље женске солидарности, коју су, на иницијативу министарке Обрадовић, потписале 22 градоначелнице и председнице општина.

“Овај дводневни скуп је још један доказ да желимо да охрабримо жене на челу локалних самоуправа и помогнемо им да буду равноправније са мушкарцима када је у питању област надзора над радом локалних предузећа”, поручила је Потпара.

Директорка пројекта, Ана Јоловић, истакла је да у Републици Србији има укупно 727 јавних и јавно – комуналних предузећа, од чега је 691 јавних предузећа чији је оснивач јединица локалне самоуправе или аутономна покрајина.

Надзор над јавним предузећима није само обавеза локалне самоуправе, већ и основ локалног економског развоја и бољег живота грађана. Стога, жене градоначелнице/председнице општина треба оснажити да разумеју не само јавне финансије већ и корпоративне, односно да могу да јасно поставе циљеве и надзиру многобројна јавна предузећа.

“Сведоци смо значајних реформских процеса јавне управе која, између осталог, има за циљ унапређење система локалне самоуправе, дигитализацију и развоје е-управе, унапређење управљања јавним финансијама, транспарентност и отвореност рада управе у целини. Реформа јавне управе је, свакако, један од приоритета Владе Републике Србије”, истакла је обраћајући се учесницима конференције “Надзор над радом локалних јавних предузећа” коју организује РЕЛОФ 2, др Јелена Раковић Радивојевић градоначелница Ужица.

Градоначелница је подсетила и да је Ужице једна од шест локалних самоуправа, поред Врања, Књажевца, Параћина, Осечине и Сремске Митровице, учесника првог циклуса пројекта Реформа локалних финансија.

“Верујем да смо, захваљујући учешћу у Пројекту, заокружили систем финансијског управљања и контроле у градској управи, унапредили процес планирања и израде буџета, унапредили извештавање према грађанима, унапредили рад локалне пореске администрације. Крајњи корисници наведених активности су грађани из наших локалних самоуправа и управо они имају корист од боље расподеле, веће транспарентности и квалитетнијег пружања услуга”, истакла је др Јелена Раковић Радивојевић.

Посебна пажња у овој другој фази пројекта посвећена је јавним предузећима, која имају велики значај и улогу у обављању делатности од општег интереса. Јединице локалне самоуправе спроводе надзор над радом локалних јавних предузећа, а она знају да буду један од главних финансијских ризика што, може утицати на стабилност и финансијску одрживост локалних самоуправа.

По речима градоначелнице, имајући све то у виду, изузетно су важне активности које се спроводе у оквиру пројекта, у сарадњи са надлежним министарствима и локалним самоуправама.

“Циљ нам је усаглашавање планова јавних предузећа и наших локалних самоуправа, ефикаснији надзор над њиховим радом и праћење остварења зацртаних циљева. На тај начин смањиће се и ризици у пословању самих предузећа и последично ризици по наше локалне финансије. Ми смо отворени за сарадњу и спремни за примену добрих и иновативних решења. Спремни смо да заједно са вама поделимо све оне добре праксе, које и по оцени из надлежних министарстава и људи из Пројекта, примењујемо у нашем граду, као и да учимо од других”, закључила је градоначелница.

На скупу је учествовало 19 жена из 16 јединица локалне самоуправе у Србији.

5 1 оцена
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest
0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x