Обележен Европски дан борбе против трговине људима

Црвени крст Варварин, у сарадњи са Домом здравља “Др Властимир Годић” и Предшколском установом “Наша радост”, обележио је 18. октобар, Европски дан борбе против трговине људима. Вршњачки едукатор Црвеног крста Варварин Ива Дамњановић одржала је три радионице деци предшколског узраста која су иначе била веома активна и показала доста знања везана за ову тему.

Били су веома радознали и постављали су велики број питања, а на крају радионице малишанима су подељене бојанке “Миша и Маша” које ће их увек подсећати шта не треба да раде како би се заштитили, рекли су нам у Црвеном крсту.

Европска Комисија 2007. године прогласила је 18. октобар за Европски дан борбе против трговине људима. Од тада се широм Европе организују активности које имају за циљ подизање свести јавности о проблему и последицама трговине људима.

Активности које Црвени крст Србије спроводи имају велики превентивни значај јер су усмерене на децу и младе, као посебно угрожене циљне групе, али и на професионалце који, у свом раду, могу доћи у контакт са жртвама трговине људима. Размере проблема трговине људима и његов утицај на живот и здравље људи довеле су до активног укључивања Црвеног крста Србије у настојање да се спречи и олакша људска патња, а само заједничком и свеобухватном, континуинираном активношћу свих институција и друштвено одговорних организација може се стати на пут овом озбиљном проблему.

Наиме, пандемија вируса COVID-19 створила је околности у којима се трговина људима развија брже него раније, а најугроженије групе су сезонски радници и мигранти. Уједињене нације упозориле су да је коронавирус утицао и на значајан пораст принудног рада међу децом, те да се током карантина број малишана који присилно раде повећао за чак неколико милиона.

С обзиром на то да се трговина људима са улица преселила у дигитални простор, њихов фокус је и на безбедном коришћењу интернета, а сличну стратегију имају и у Сједињеним Америчким Државама где од прошле године и директно раде са жртвама трафикинга, пружањем континуиране психолошке подршке, као и кроз програме економског оснаживања.

Жртва трговине људима може бити било ко. Држављани Србије, страни држављани, а посебно рањиве групе, илегални мигранти, одбегли од куће, жртве траума и злоостављања, избегле и осиромашене групе… Обично су обмањене лажним понудама за посао, за образовање или се налазе у лажној љубавној вези. Углавном се упуштају у ризичне ситуације под психолошком присилом и лажима, без принуде или насиља. Не дозволи да те преваре и искористе!

Акција је реализована уз поштовање мера превенције и мера заштите за спречавање ширења корона вируса. Информиши и себе и друге! СТОП трговини људима!

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest
0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x