Обука новинара локалних медија за извештавање о Ромима и Ромкињама

У Крушевцу је у петак завршен тродневни стручни скуп “Јачање капацитета локалних медија за извештавање о Ромима и Ромкињама” који је организовао Центар за истраживачко новинарство Крушевац – ЦИНК.

Семинар је био намењен новинарима и уредницима локалних медија из Централне Србије, али и представницима организација цивилног друштва. Током тродневног рада више од 25 учесника могло је да сазна зашто је важна едукација за извештавање о маргинализованим групама, који су најчешћи стереотипи у извештавању о ромској популацији, како су Роми представљени у локалним и националним медијима у Србији. Такође су имали прилику да се информишу о раду медија на ромском језику, о проблемима Рома у Србији и о значају медија у превенцији говора мржње.

“Јако смо задовољни одзивом учесника упркос чињеници да смо имали проблеме у организацији, због корона вируса, као и да неке редакције нису могле да се одазову позиву због слабих кадровских капацитета. Роми су у овом делу Србије најбројнија национална мањина, а о њима се, још увек, зна јако мало, док је извештавање о њиховом животу и проблемима често препуно стереотипа и предрасуда. Верујем да ће након овог семинара таква пракса бити промењена набоље”, казао је Славиша Миленковић, председник Центра за истраживачко новинарство – ЦИНК.

Туркијан Реџепи, новинар и активиста из Ниша, подсетио је да су Роми током трајања пандемије корона вируса били једна од најугроженијих група, али да је на њих мало ко обраћао пажњу.

“Због извештавања о ромских насељима као местима где се лако шири епидемија у неким земљама, попут Чешке и Бугарске, читава насеља су била у изолацији. У Србији није било таквих примера, али су се многи Роми нашли у великим егзистенцијалним проблемима јер нису могли да обављају своје послове”, нагласио је Туркијан Реџепи, покретач и новинар портала RomaWorld.rs.

Далибор Накић, председник Националног савета Рома у Србији, истакао је да су Роми “најдисперзивнија национална мањина јер живе од Суботице до Прешева” додајући да “Стратегија за социјално укључивање Рома и Ромкиња у Србији од 2016. до 2020. године” као приоритетне области истиче образовање, становање, здравствену и социјалну заштиту и запошљавање.

“Проблеми ромске заједнице су комплексни и међусобно се прожимају. Образовање је уско повезано са запошљавањем јер Роми, обично, налазе слабо плаћене, сезонске послове, а они који заврше високе школе тешко долазе до посла. Ипак, постоје позитивни помаци као што је афирмативна мера уписа у средње школе или стипендирање ромских средњошколаца. Прошле године је стипендирано 1.207 ученика, а у овој школској години очекујемо око 1.400 стипендија”, нагласио је Накић.

Према речима организатора комплетан радни материјал са семинара биће дистрибуиран за око 70 локалних медија из седам округа Централне Србије.

Скуп у Крушевцу финансијски је подржало Министарство културе и информисања у оквиру пројеката за унапређење професионалних и етичких стандарда у области јавног информисања.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x