Одржана 18. “Бошњанијада”, Бошњаце код Лебана овогодишњи домаћин

Село Бошњаце у општини Лебане ове године било је домаћин 18. по реду “Бошњанијаде”, манифестације која крајем августа месеца, већ скоро две деценије, окупља мештане четири села у Републици Србији са истим именом. Ова манифестација окупља мештане Бошњана из општина Варварин, Параћин, Рача и Лебане, а овогодишњи свеукупни победник у спортским надметањима био је домаћин, село Бошњаце.

Тадашњи председник Савета МЗ Бошњане Томислав Јовановић Шоша и председник МЗ Бошњане (Параћин) направили су 2003. године договор да се Бошњанци једном годишње међусобно друже, сусрети су почели 2004. године, а прикључиле су им се и Месне заједнице Бошњане (Рача) и Бошњаце (Лебане).

Представници нашег Бошњана освојили су прво место у фудбалу и у надвлачењу конопца, друго место у кошарци, у одбојци и у шаху. Освојили су 17 бодова, као и домаћин Бошњаце, али пошто домаћини имају три прва места они су први, варваринско Бошњане је друго, параћинско треће, а Бошњане код Раче четврто.

У оквиру “Бошњанијаде”, поред културно уметничког програма одржавају се и спортске активности, привредна сарадња, а долази чак и до бракова између мештана ових села. Бошњанци из целе Србије обилазе културне знаменитости домаћина, манастире и цркве у близини Бошњана, а у спортским играма екипе се такмиче у одбојци, фудбалу, шаху, надвлачењу конопца…

На крају дана дружење Бошњанаца из целе Србије настављено је уз музику и дружење и том приликом су проглашени и победници у спортским такмичењима којима су представници Савета МЗ Бошњаце (Лебане) уручили пехаре и дипломе.

“Бошњанијади” у лебанском Бошњацу ове године присуствовао је и заменик председнице општине Варварин Дејан Милановић.

4 1 оцена
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x