Одржана манифестација у славу љубави и вина

По 17. пут у Трстенику је на православни празник посвећен Светом Трифуну одржана пољопривредно – културна манифестација у славу љубави и вина. Организатори су и овога пута били Туристичка организација Трстеник, Удружење винара, воћара и виноградара “Свети Трифун” и Канцеларија за пољопривреду општине Трстеник. Покровитељ је била Општина Трстеник.

У ресторану “Клуб” се тим поводом окупио велики број удружења са својим сувенирима и експонатима и примерцима домаћих вина, а манифестацији су присуствовали представници локалне самоуправе, угледни гости и пољопривредници.

Резање славског колача обавио је свештеник трстеничке цркве Света Тројица, Владимир Трошић, колачар је био Љубомир Секулић из Мале Дренове, док је колач за наредну годину од њега преузео Александар Дачић из истог села. Затим је уследила здравица, а онда су се присутнима обратили председник општине Трстеник Александар Ћирић и председник Скупштине општине Герасим Атанасковић.

Том приликом речено је да је на подручју трстеничке општине под виноградима засађено 2.199 хектара, на 21 хектару гаје се винове сорте са географским пореклом, а на 1.501 хектару гаје се остале винске сорте. Стоне сорте су засађене на 678 хектара, а сваке године на подручју ове општине произведе се 14.620 тона грожђа, истакао је председник Општине Трстеник Александар Ћирић.

На манифестацији је затим изведен пригодан културно – уметнички програм, а затим су уручене плакете заслужним појединцима и предузећима. За унапређење винарства и виноградарства плакете су додељене Земљорадничкој задрузи “Мала Сугубина 198”, Винарији “Магаза” из Велике Дренове и Стефану Матићу из Риљца.

За најлепши штанд плакета је додељена Земљорадничкој задрузи из Мале Сугубине, за најлепшу промоцију пољопривредном газдинству “Алексић” из Крушевца, а за најлепши промотивни материјал Винарији “Смиљковић” из Дренче.

На такмичењу за најбоље вино комисији је пристигло 123 узорака и то 46 узорака вина розе, 43 узорка белог вина и 35 узорака црвеног вина. Додељено је 27 медаља у три категорије. Апсолутни победник за бело вино је Милош Симић из Мале Сугубине, у категорији розе вино Бојан Игњатовић из Рујишника, а у категорији црвених вина победио је Дејан Вучковић из Милутовца.

На овој манифестацији био је велики број излагача, винарија и произвођача занатских и других производа. Изведен је и богат и садржајан културно – уметнички програм .

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x