Општи позив за увођење у војну евиденцију

У току јануара почело је увођење младића у војну евиденцију који ове године постају пунолетни. Општи позив за увођење у војну евиденцију упућен је младићима рођеним 1999. године и старијих годишта, који из одређених разлога нису уведени у војну евиденцију, да се јаве центрима Министарства одбране у својим градовима и регулишу ту законску обавезу. Потребно је на увид понети личну карту или, уколико је лице не поседује, неку другу јавну исправу из које се може утврдити идентитет, а у иностранству важећу путну исправу.

Увођење у војну евиденцију могуће је у свим центрима Министарства одбране за локалну самоуправу, сваког радног дана у времену од 9 до 15 часова, од 16. јануара до 28. фебруара 2017. године, после чега ће бити упућивани појединачни позиви свима који се нису одазвали. Младићи који живе у иностранству своје право и законску обавезу испуњавају у најближем дипломатско-конзуларном представништву у земљи боравка.

Лица која се не одазову позиву за упис у војну евиденцију подлежу прекршајној одговорности по члану 126. Закона о војној, радној и материјалној обавези. Истовремено, ако војни обвезници не изврше своју законску обавезу, а то је да буду уведени у војну евиденцију, територијални органи Министарства одбране не могу им издавати потврду / уверење о регулисаној војној обавези, потребну за одобрења боравка у иностранству или отпуст из држављанства.

За све оне који то желе, после евидентирања, омогућено је добровољно служење војног рока, а касније и напредовање у професионалном саставу Војске Србије чиме стичу бројне предности, међу којима је и могућност заснивања сталног радног односа.

Детаљније информације о увођењу у војну евиденцију заинтересовани могу пронаћи на сајту Министарства одбране ( www.mod.gov.rs ) где се може преузети и Упитник за увођење регрута у војну евиденцију.

0 0 гласова
Article Rating
Претплати се
Обавести ме о
guest
0 Comments
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x
()
x