Општина Варварин наставља са улагањем у будућност, уручене стипендије најбољим студентима

Општина Варварин и ове године стипендира најбоље студенте и постдипломце државних факултета који су на претходној години студија остварили просек изнад 8.0. Приликом потписивања уговора у сали Скупштине општине Варварин поручено је да су ови млади људи нешто најбоље што темнићки крај има и будућност општине.

Кристина Матић из Залоговца студент је друге године Филозофског факултета Универзитета у Нишу и након потписивања уговора истакла је у изјави за наш портал да јој ова финансијска помоћ веома значи и да је значајна при студирању и појачању буџета због трошкова живота у већем граду.

“Студент сам Филозофског факултета, смер англистика, одувек сам хтела да студирам енглески језик и због тога сам овај студијски програм и уписала. Факултет није тежак, мислим да је кључ добра организација и да тако све може да се постигне. Факултет за сада није тежак, али би био тежак када бих одлагала своје обавезе, а што се тиче самих испита, у прошлом испитном року није било много слободног времена, имали смо испите дан за даном, али у овом испитном року имам довољно времена да спремим сваки испит посебно и то ми заиста пуно значи”, рекла нам је Кристина Матић.

За стипендирање најбољих студената у школској 2023/24 години, буџетом општине Варварин предвиђено је 6.000.000,00 динара, подсећа заменик председнице општине Александар Павић и додаје да је циљ да, кроз ову финансијску помоћ, локална самоуправа подржи своје академске грађане.

“Ово је само један леп гест општине и на овај начин, подршком нашим најбољим студентима, локална самоуправа и општинско руководство показују да брину за младе и пружају им шансу да они препознају и размисле да ли желе да се после студија врате у свој родни крај и да свима нама, својим идејама и својим образовањем, помогну да наша општина постане још боље место за живот”, нагласио је Павић.

Он је приметио да се међу стипендистима налазе скоро сви образовни профили, економија, право, медицина, грађевинарство, теологија, угоститељство, гастронимија, што је добро по општину Варварин, јер у наредном периоду овај крај неће имати проблем са кадровима и додао да је износ стипендије увећан у односу на прошлу годину, па сад износи 10.000,00 динара на месечном нивоу.

Подршка младим људима током студирања, али и стварање боље пословне климе у самом Варварину, главни је циљ актуелне локалне власти која жели да новим радним местима заустави одлив младих и паметних људи из темнићког краја.

Потписивању уговора присуствовали су председник Скупштине општине Варварин проф. Саша Живадиновић и помоћници председнице општине Марија Брајовић и Немања Чолић. Због обавеза на факултетима, нису били присутни сви стипендисти, али кад им обавезе дозволе, уговоре могу преузети у Општинској управи општине Варварин.

5 1 оцена
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x