Општини Варварин пола милиона динара за “Михољске сусрете села”

Стихови Љубивоја Ршумовића “Док је села и сељака Србија ће бити јака” које је изрекао Милан Кркобабић, министар за бригу о селу обележили су догађај у Палати Србија, потписивање уговора за доделу бесповратних средстава са представницима јединица локалних самоуправа које су добиле средства по Јавном конкурсу за организовање манифестације под називом “Михољски сусрети села”.

“Села Србије су данас, а то су била и јуче и остаће, највиталнији део Србије. Све добро, све снажно и виспрено управо стиже из села. Данас, оживљавањем ових манифестација, настављамо све оно добро и вредно што су неки пре нас чинили”, додао је Кркобабић.

У овим сусретима учествоваће чак 961 село на територији различитих општина из читаве Србије, а у току ова три месеца, од октобра до краја децембра, планирано је око 100.000 учесника и посетилаца. Општина Варварин је на овом конкурсу добила 499.800,00 динара, уговор је у Београду потписао заменик председнице општине Дејан Милановић, а пројекат ће бити реализован у виду игара без граница у школама на сеоском подручју у општини Варварин.

Активности које су добитници средстава осмислили ове године су шаролике. Такмиче се културно-уметничким садржајима – фолклору, изворном певању, свирању гусала и тамбура, сликању, литерарним садржајима – рецитовању, писању песама и кратких народних форми (благослови, здравице), занатским и примењеним уметностима- изради рукотворина, сувенира, ткању, штрикању, везу, плетењу, спортским активностима – од фудбала и кошарке до народног вишебоја (бацање камена с рамена, скок из места, надвлачење конопца, надвлачење штапа) и гастрономским специјалитетима – прављењу традиционалних јела и колача.

Деца се такмиче у квизу знања, спортским дисциплинама, али и слагању кукурузовине у купе и трчању у џаку.

Циљ овог Програма је обогаћење друштвеног и спортског живота становника у селима, неговање традиционалног начина живота и културно – историјског наслеђа, саопштено је из Министарства за бригу о селу.

Градоначелница Сремске Митровице Светлана Миловановић се у име свих потписника захвалила Министарству за бригу о селу на квалитетним програмима.

“Сви имамо заједнички циљ, да оснажимо наша села, да вратимо и заинтересујемо младе људе да живе тамо. То ћемо успети и кроз овакав вид манифестација где ћемо показати шта умемо и знамо, али и шта имамо да понудимо другима”, поручила је Миловановићева.

Представник Комисије за доделу средстава Љубивоје Ршумовић казао је да је ово прави корак у оживљавању културног живота села и да је и време право да се инфраструктура у сваком селу поправи и да песници и глумци посећују села и као и до сада, стварају у њима.

Подносиоци пријаве на јавни конкурс су јединице локалне самоуправе, које осмишљавају програм, датум, сатницу, и место одржавања једнодневне или вишедневне манифестације под називом “Михољски сусрети села”, а која обухвата активности у којима учествује становништво села са територије једне јединице локалне самоуправе.

Место одржавања ове манифестације може бити у свим насељеним местима – селима на територији Републике Србије, изван градских, општинских седишта и приградских насеља, а могуће је одржати је од 1. октобра 2021. године до краја 2021. године.

Укупан износ данас додељених средстава је 31.025.279,24 милиона динара, за 68 јединица локалних самоуправа од којих је 25 из IV групе развијености и девастираних подручја. Додељује се до 500.000 динара по пријави, а већина јединица локалних самоуправа учествоваће и сопственим средствима у организацији манифестације.

Средства се додељују према Уредби о утврђивању програма доделе бесповратних средстава за организовање манифестације под називом “Михољски сусрети села” коју је Влада Републике Србије донела 29. јула 2021. године.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x