Општини Варварин 8,7 милиона динара за унапређење развоја

Кабинет министра без портфеља задуженог за унапређење неразвијених општина донео је одлуку о расподели средстава за Програме подршке унапређења развоја изразито недовољно развијених општине (јединице локалне самоуправе из четврте групе) за 2021. годину којом је општина Варварин, кроз два Програма, добила укупно 8.700.000,00 динара.

За реализацију пројеката у оквиру Програма 1 општина Варварин добила је 1,8 милиона динара за израду Плана развоја општине Варварин за период 2021 – 2028. година, док је у оквиру Програма 2 кабинет министра без портфеља определио 6,9 милиона динара за наставак изградње система за водоснабдевање у насељеном месту Бачина.

Поводом завршетка Јавног конкурса за Програме подршке унапређења развоја недовољно развијених општина и расподеле средстава, министар без портфеља Новица Тончев оценио је да је постигнут велики успех тиме што су на конкурсу учествовале све општине из четврте категорије, односно 44 локалних самоуправа што је, према његовим речима, реткост.

“Захваљујући изузетном вођењу целог процеса од стране мог Кабинета, све је спроведено у року, без икаквих проблема. Сада ће јединице локалне самоуправе бити у могућности да се посвете решавању проблема који су наведени као најзначајнији, а самим тим и да се полако, али конкретно, крене са унапређењем стања у неразвијеним општинама”, истакао је Тончев захваливши се свим општинама на показаној жељи да заједно утичу на што бржи и бољи опоравак неразвијених делова Србије.

Да подсетимо, у децембру месецу прошле године председница општине др Виолета Лутовац Ђурђевић одржала је у Варварину састанак са саветницом министра без портфеља задуженог за унапређење развоја недовољно развијених општина Јеленом Трифуновић и том приликом се разговарало о потребама општине Варварин и могућностима да Кабинет министра без портфеља максимално помогне развој темнићког краја.

Реализација пројеката у оквиру Програма 1 и Програма 2 има за циљ подизање капацитета у области израде пројектнотехничке документације, планске документације, планских документа, изградње и реконструкције инфраструктурних објеката од значаја за изразито недовољно развијене општине и опремање објеката у својини јединица локалне самоуправе.

Укупна средства опредељена буџетом Републике Србије за 2021. годину за ова два Програма износила су 319.804.000,00 динара.

5 2 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x