Овогодишњи добитник награде “Јефимијин вез” песник Ђорђо Сладоје

Традиционална, 37. по реду културно – духовна манифестација “Јефимијини дани”, одржана је у Трстенику и манастиру Љубостиња. Отворила је свечано на платоу испред зграде Општинске управе општине Трстеник председница општине Милена Турк, а затим је уследио богат и садржајан програм.

Истог дана, након отварања, у програму “Од рода светла и славна”, беседила је др Марија Јефтимијевић Михајловић “Достојанство као знамење”, а у програму “Венац песникиња” учествовали су песници Дејана Николић, Искра Пенева и Јелена Протић Петронијевић. Исте вечери уследио је концерт Биље Крстић и групе “Бистрик”, док је другог дана ове манифестације у Ликовном салону Дома културе отворена изложба “Монашка иконописачка радионица манастира Велуће”, уз учешће Игуманије манастира Велуће Мати Теодоре.

На Омладинском тргу представљен је годишњак “Љубостињска приношења” број 9, аутора Драгише Батоћанина, додељена је и награда “Љубостињски крин”, а наступили су и ученици Основне музичке школе “Корнелије Станковић” из Трстеника и рецитатори Културног центра Печењевци.

Последњег дана “Јефимијиних дана” у Већници Народног универзитета одржан је Округли сто под називом “Живот у српским средњевековним земљама”, учествовали су књижевници др Александар Ристић, Мирко Вранић, Дејан Радисављевић, Данијела Јовановић и Милица Вучковић, док је на крају манифестације, у манастиру Љубостиња, одржан програм “Јефимији у част”, молитва господња “Оче наш”, а наступио је и хор “Ваведење” манастира Велуће.

“Похвалу светом кнезу Лазару” казивала је глумица Јелица Ковачевић, програм “Песничка приношења” отворио је песник Љубивоје Ршумовић, а осим њега учествовали су и песници Мирјана Булатовић, Каја Панчић Миленковић, Милан Михајловић, Ненад Јеро Раденковић, Саша Нишовић и Зоран Вучић.

На крају манифестације председница општине Трстеник Милена Турк уручила је књижевнику Ђорђу Сладоју награду “Јефимијин вез”, која је одлуком жирија у саставу Јован Пејчић – председник и Никола Маринковић – члан жирија додељена овом угледном песнику. У програму “Музичко приношење” наступио је и Гудачки квартет “Аурора”.

Организатор ове културно – духовне манифестације био је Народни универзитет Трстеник, у сарадњи са Народном библиотеком “Јефимија” и под покровитељством Министарства културе Републике Србије и Општине Трстеник.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x