Трстенички ликовни уметници изложили своје радове у Пожаревцу

У Галерији обојене светлости Центра за културу у Пожаревцу у току је изложба Клуба ликовних стваралаца “КЛИС” Трстеник. На свечаном отварању ове запажене изложбе присутнима се обратила Виолета Марковић, председница Удружења ликовних стваралаца “Милена Павловић Барили” из Пожаревца, поздравила скуп и затим говорила о изложби и успешној сарадњи са трстеничким КЛИС-ом.

“Вечерас имамо прилику да будемо домаћини члановима Клуба ликовних стваралаца “КЛИС” из Трстеника. Идеја о сарадњи два Удружења потекла је још пре неколико година, од господина Радета Димитријевића, тадашњег председника Удружења “КЛИС” и можемо рећи да су се услови за реализацију стекли ове године, на обострано задовољство. Замисао је да “КЛИС”, са својом изложбом, гостује у Пожаревцу, а да се касније УЛИС “Милена Павловић Барили” представи трстеничкој публици. Овом приликом бих се захвалила Галини Перић, директорки Центра за културу Пожаревац, која нам је уступила простор и тиме омогућила да изложбу реализујемо у Галерији обојене светлости Центра за културу”, рекла је том приликом Виолета Марковић и додала да на овој изложби учествује 20 уметника, чланова Клуба ликовних стваралаца “КЛИС”, са 40 изложених радова, на којима је приказан широк избор мотива.

“Од портрета, пејзажа, преко мртвих природа, анималистичких мотива, па све до апстрактних и надреалистичких композиција, сваки уметник са својом поетиком, визијом и идејом, изражава различита полазишта, ставове, емоције и расположења, рефлектујући у својим уметничким делима различите погледе на свет, уметничке погледе и доживљаје сопственог окружења. Управо то и представља посебну вредност оваквих колективних изложби, које нам пружају разноврсност и дају могућ допринос сагледавању одређених тема у оквиру савременог друштвеног и уметничког контекста”, нагласила је Виолета Марковић.

Том приликом се обратиo и Раде Димитријевић, члан Клуба ликовних стваралаца “КЛИС”. Присутне је ближе упознао са историјатом Удружења, а говорио је и о редовним активностима Удружења и постигнутим досадашњим успесима. Затим је присутне поздравио и Мирољуб Филиповић Филимир, академски сликар, дугогодишњи члан “КЛИС-а”, који је говорио о важности оваквих изложби и културне сарадње између градова, као и о продубљивању сарадње између ова два Удружења.

Јелена Јовић, председница “КЛИС-а”, подсећа да трстенички Клуб ликовних стваралаца постоји већ 43 године. Основан је 1981. године у оквиру некадашње Фабрике пнеуматике “Прва Петолетка” у Трстенику, на иницијативу талентованих металских радника – самоуких сликара.

“Изласком Удружења из оквира Фабрике чланство се проширује, тако да се данас у Клубу налазе бројни талентовани суграђани свих струка, различите старосне доби, способности и образовања, ликовних и поетских схватања као и млади сликари са завршеним Факултетима. Кроз Удружење је до сада прошло преко 200 чланова који су долазили, одлазили, враћали се. Тренутно је активно од 30 до 40 сликара, који са својих педесетак радова учествују на нашим годишњим колективним изложбама. Најзначајније активности Удружења су три традиционалне изложбе: пролећна (која се организује од 1983. године), јесења (од 1983. године) и изложба жена сликарки “Жене свом граду” (од 2009. године). Учешћем на разним манифестацијама, ликовним колонијама и хуманитарним акцијама КЛИС представља незаобилазни чинилац културног живота Трстеника. Колективна изложба чланова Клуба ликовних стваралаца “КЛИС” у Центру за културу Пожаревац почетак је сарадње са Удружењем ликовних стваралаца “Милена Павловић Барили”. Овом приликом представљамо део уметничког стваралаштва нашег Клуба са жељом да се сарадња настави и у наредном периоду уз размену програма, идеја и искустава уметника и уз богаћење културне понуде Града Пожаревца и Трстеника”, каже Јелена Јовић.

5 1 оцена
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x