“Подршка ЕУ инклузији Рома – Оснаживање локалних заједница за инклузију Рома”

Стална конференција градова и општина (СКГО) почела је са реализацијом програма “Подршка ЕУ инклузији Рома – Оснаживање локалних заједница за инклузију Рома”. Овај програм финансира Европска унија, а уводној конференцији присуствовала је и делегација општине Варварин предвођена заменицом председника општине Виолетом Чолаковић.

Овај трогодишњи програм, укупне вредности 4,2 милиона евра, финансира ЕУ у оквиру програма ИПА 2016. Програм је започет у Србији са циљем да побољша социјално економски положај Рома у локалним заједницама и трајаће 3 године и он ће, кроз реализацију три компоненте, допринети оснаживању локалних заједница за активно укључивање суграђана ромске националности у друштво.

“Национални савет ромске националне мањине је организација са којом смо успоставили већ у припреми реализације овог програма већ јаку добро сарадњу и имамо могућност да међусобно лако и квалитетно комуницирамо и верујемо да ћемо у реализацији свих компоненти овог програма имати и даље пуну сарадњу”, оценио је генерални секретар СКГО Ђорђе Станичић на конференцији поводом представљања овог програма.

Он је рекао да се програм састоји од три компоненти од којих је једна и грант шема која износи око 2 милиона евра, а предвиђено је и да се поштују изузетно строга правила, с обзиром да ова финансијска средства долазе из буџета ЕУ тако да је јако важно обратити пажњу на то јер ће то бити једно од мерила успеха и у изградњи сопствених капацитета локалних самоуправа.

Заменица шефа Делегације ЕУ у Србији Матеја Норчић-Штамцар истакла је да су Роми највећа етничка мањина у Европи, али да су и даље највише дискриминисани и маргинализовани додавши да су Роми према свим подацима у већем ризику од сиромаштва и социјалне искључености у односу на остале Европљане.

“Питање социјалног укључивања Рома је од посебне важности за процес приступања Србије Европској унији, а управо у оквиру поглавља 23 говори се и о унапређењу положаја Рома”, нагласила је Норчић-Штамцар и навела да су конкретне мере за побољшање живота Рома од кључног значаја у оквиру овог поглавља, као и у поглављу 19 које се тиче социјалне политике и запошљавања.

“Активна улога власти на локалном нивоу, са циљем да се унапреди положај Рома, представља битан корак у примени стандарда које поставља Европска унија, што је један од разлога за наше партнерство са СКГО”, наглашава Матеја Норчић-Штамцар.

Државна секретарка у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања др Стана Божовић је оценила да је ромско питање “интернационално и европско питање” јер су Роми најбројнији народ у Европи у којој немају своју државу, већ су заступљени у свим државама Европе. Она је рекла и да Роми у Републици Србији, према последњем попису из 2011. године, чине свега 2,1% популације Србије, али и да Роми представљају младо становништво, чија би енергија и демографска структура могла да унапреди цело друштво.

“Побољшање положаја свих грађана, њихова правна сигурност и једнаке могућности за све грађане и грађанке у Републици Србији су наша обавеза и предуслов изградње просперитетног грађанског друштва. Циљ нам је да спровођењем конкретних политика, пројеката и мера код грађана ромске националности створимо поверење у институције, омогућимо им да нађу своје место у друштву и да постану његов интегрални део”, поручила је др Стана Божовић.

Она је подсетила да је стратешки оквир за систематско решавање овог важног питања постоји од 2009. године а додатно је ојачан усвајањем Стратегије за социјално укључивање Рома и Ромкиња 2016-2025 са Акционим планом чија је примена у току.

“Један од основних принципа на којима се Стратегија базира је преношење тежишта реализације мера на ниво јединица локалне самоуправе. С тим у вези, основни предуслов за успешно функционисање механизама за социјалну инклузију Рома и Ромкиња на локалном нивоу јесте постојање локалних акционих планова као и усвојени буџети за њихову примену. Ови акциони планови морају да буду у сагласности са поменутом Стратегијом и подржани другим локалним стратегијама из приоритетних области”, објаснила је др Божовић.

Говорећи о механизму за спровођење мера предвиђених стратешким документима, државна секретарка наводи да механизам представљају мобилни тимови за инклузију Рома, као радна тела скупштине или већа града/општине, формиранa у циљу јачања сарадње између службеника у одговарајућим локалним институцијама, додавши да чланови мобилних тимова организују заједничке теренске посете ромским насељима и пружају заједничку и координисану подршку и помоћ појединцима и породицама.

Поред тога, координатори за ромска питања су лица ангажована у јединицама локалних самоуправа ради пружања стручне подршке у оквиру локалних самоуправа у спровођењу Стратегије кроз подршку у дефинисању приоритета, спровођењу, координисању и праћењу стратешких мера за инклузију Рома на локалном нивоу.

Заменик председника Националног савета ромске националне мањине Душко Јовановић истакао је да се Роми налазе на друштвеној маргини и да, као такви, “представљају проблем”, објаснивши да, као заједница која се налази на социо-економској, културолошкој, политичкој и свакој другој маргини што је проблем не само Србије, већ и осталих земаља у региону, као и свих европских земаља.

“То се нажалост показује и доказује свакодневно, велики број Рома напушта данас Србију, не због тога што се овде њима крше људска права, него из економских разлога. Разлоге зашто смо ми ту где јесмо данас, кад говоримо о сиромаштву, кад говоримо о близу 600 нехигијенских, неурбанизованих  нелегализованих насеља у Србији где живи највећа концентрација Рома, треба тражити пре свега у прошлости, али да би смо имали будућност морамо се окренемо садашњости”, рекао је Јовановић.

Основни циљ пројекта је подршка континуираном процесу унапређења социо-економског положаја ромске популације у локалним срединама кроз имплементацију приоритетних стратешких мера садржаних у Стратегији за социјалну инклузију Рома и Ромкиња у периоду од 2016. до 2025. године.

0 0 гласова
Article Rating
Претплати се
Обавести ме о
guest
0 Comments
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x
()
x