Полагањем венаца обележено 19. година од почетка НАТО агресије

Поводом 19. годишњице од почетка НАТО агресије на Савезну Републику Југославију, делегација општине Варварин на челу са председником општине Војканом Павићем положила је венце на спомен обележје страдалима на варваринском мосту на Великој Морави 30. маја 1999. године.

Председник општине Војкан Павић нагласио је овом приликом да се морамо сећати свих жртава, како овог злочина тако и свих они који су живот изгубили током 78 дана колико је трајала НАТО агресија на једну малу и слободољубиву земљу.

Он је поручио поред спомен обележја страдалим Варваринцима на обали Велике Мораве да никада не смемо заборавити њихову жртву и истакао да се зло, које нам се десило те 1999. године, никада више не сме поновити.

Венце на спомен обележје положили су председник Скупштине општине Драгољуб Станојевић и заменик председника СО Братислав Ташић, начелник Општинске управе Гордана Петровић, као и делегације Општинских одбора Српске напредне странке и Социјалистичке партије Србије у Варварину.

Масакр у Варварину десио се 30. маја 1999. у току НАТО бомбардовања СР Југославије. Тога дана бомбардери НАТО-а бомбардовали су мост у два наврата и тада је убијено 10 цивила. Иако је ваздушни напад на Варварин почињен у сред дана, по ведром времену, када се око моста налазило преко 1.000 људи, званичници НАТО-а су напад назвали “легитимним”, а жртве “колатералном штетом”.

У првом нападу мост је погођен са две ракете. Као последица погодака ракетама, мост је одвојен од средњег носача, са градске стране срушен је у реку, док је други крај склизнуо на узвишену обалу, тако да је на крају део дуг око 100 метара висио под јаким углом срушен у Морави. У првом нападу живот су изгубиле три особе, a најмање пет особа је повређено. Иако је мост већ био срушен, авиони НAТО-a су се, 3-6 минута касније вратили и извршили други напад испаливши још две ракете које су усмртиле седам и тешко повредиле још дванаест цивила који су у међувремену дошли како би помогли повређенима у првом нападу. Међу убијеним цивилима била је и шеснаестогдишња Сања Миленковић, ученица математичке гимназије у Београду. Сања је претходне године била ђак генерације у варваринској основној школи, а према неким тврдњама и најуспешнији ученик у историји овог града.

Средствима Срба из Швајцарске, преко Фонда дијаспора за матицу, од јула до новембра 1999. године на месту где се налазио мост који је разорен, изграђен је нови двоструко шири мост, а поред моста споменик жртвама. Тада је уједно обновљен и хотел “Плажа” који је током бомбардовања био оштећен.

 

0 0 гласова
Article Rating
Претплати се
Обавести ме о
guest
0 Comments
Повратне информације
Прикажи све коментаре

1270 + 13 = 1283

COVID-19, ОПШТИНА ВАРВАРИН

0
Ваш коментар на ову вест?x
()
x