Потписани протоколи о сарадњи градова и општина у сливовима Велике Мораве и горњег Дунава – Банатски водотокови

Протоколи о сарадњи градова и општина у сливу Велике Мораве и сливу горњег Дунава – Банатски водотокови потписани су данас у Скупштини града Београда. Сарадња локалних самоуправа успостављена је у циљу смањења ризика и превенције последица елементарних непогода.

Протоколи о сарадњи обухватили су 12 општина и градова дуж слива Велике Мораве (Крагујевца, Јагодине, Пожаревца, Баточине, Раче, Велике Плане, Смедеревске Паланке, Жабара, Параћина, Свилајнца, Варварина и Ћићевца) и 19 локалних самоуправа у сливу горњег Дунава – Банатски водотоци (Аде, Алибунара, Беле Цркве, Вршца, Житишта, Зрењанина, Кањиже, Кикинде, Ковачице, Ковина, Нове Црње, Новог Бечеја, Новог Кнежевца, Опова, Панчева, Пландишта, Сенте, Сечња и Чоке).

Овом догађају, који су организовали Министарство државне управе и локалне самоуправе, Канцеларија за управљање јавним улагањима Владе Републике Србије, СКГО, УНДП и Град Београд, присуствовао је и председник Општине Варварин Војкан Павић.

Бранко Ружић, министар државне управе и локалне самоуправе, који је подржао такав начин удруживања, рекао је да су нас катастрофалне поплаве 2014. и 2016. године натерале да се суочимо са нашом неспремношћу за такве ванредне ситуације, као и да разумемо последицу неинвестирања у одбрамбене капацитете и додао да се, ипак, показало колико смо сналажљив и упоран народ.

“Изашли смо одлучни да ћемо наредне ванредне ситуације, изазване елементарним непогодама дочекати спремнији и започети заједно активности на отклањању узрока климатских промена на локалном нивоу”, истакао је министар и поручио да ће бити направљен одговарајући законски оквир за ту сарадњу дуж сливова, а посебно у погледу располагања људским и финансијским ресурсима за међуопштинску сарадњу.

“Добили смо локалне шампионе смањења ризика од катастрофа”, истакао је Ружић и захвалио на помоћи СКГО, ЕУ, УНДП и Организацији за храну и пољопривреду при УН и Светској банци.

Министар је подсетио да је држава од 2014. била уз локалне самоуправе и заједно са њима усвајала научене лекције и да је уз озбиљну подршку донатора и програма УНДП изграђен “систем са којим партиципирамо и повезујемо се са територијама и земљама у окружењу преко пројекта SEE URBAN, јер природне катастрофе не познају административне и државне границе”.

Заменик градоначелника Београда Андреја Младеновић истакао је да су протоколи историјски документ и да је веома важно окупити градове и општине, који треба да са општинског нивоа дају сигнал Влади да су општине прве које су изложене ризицима и на удару, док је заменица директора Канцеларије за јавна улагања Сандра Недељковић нагласила да локалне самоуправе треба да буду спремне да пруже први одговор у ванредним ситуацијама, јер ако то не ураде онда ни државни органи на националном нивоу то не могу да ураде, истакавши да се брзим реаговањем са локала доста смањује штета, као и да се и када нема елементарних непогода мора константно радити на превенцији и улагати.

Предраг Марић, помоћник министра унутрашњих послова и начелник Сектора за ванредне ситуације истакао је да после дуго година Сектор за ванредне ситуације није више сам у тој причи и да МУП подржава иницијативу удруживања општина.

“Мислим да јесмо научили лекције из 2014. и спремни смо ове године да отворимо потпуно новог поглавље у тој области – са три нова закона, а то су Закона о смањењу ризика од катастрофа и управљању ванредним ситуацијама, Закон о добровољном ватрогаству и Закон о критичној инфраструктури”, најавио је Марић.

Он је оценио да Сектор улази у фазу квалитетног опремања и унапређења рада, са циљем да се претвори модерну европску службу, као и да постоји подршка Владе и министра полиције Небојше Стефановића.

Душанка Голубовић, председница СКГО и градоначелница Сомбора је овом приликом изјавила да без међуопштинске сарадње није могућа ефикасна превенција, али ни борба са последицама непогода и подсетила да је прошле године 25 општина из слива Западне Мораве и Слива Колубаре закључило протоколе о сарадњи, а да у наредном периоду СКГО очекује да ће сарадњу успоставити и локалне самоуправе у сливу доњег Дунава, горњег Дунава – Бачки водотокови, као и на дринском сливу.

Председница СКГО је посебно апострофирала да се очекује да ће ове године бити направљен и институционални оквир за сарадњу локалне самоуправе у овој области.

Заменица сталне представнице УНДП у Србији Стелиана Надера је навела да та организација подржава ову врсту иницијативе и удруживање општина нагласивши да је ово јединствена и важна иницијатива која је потекла од локалних самоуправа, зарад јачања у ризичним ситуацијама.

На свечаности је обележена и годишњица потписивања протокола о сарадњи градова и општина слива Западне Мораве и слива Колубаре и представљени резултати те иницијативе, реализоване са идејом смањења ризика и превенције последица елементарних непогода.

Циљ овакве сарадње градова и општина је да се на бази смерница важних међународних и националних стратешких докумената створи институционални оквир за заједничко деловање локалних самоуправа за ефикасније превентивно деловање и отклањање елементарних непогода на локалном нивоу и ефикаснијем управљању ризиком.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x