Позив РПК Крушевац послодавцима Расинског округа: Планирање кадровских потреба привреде за наредну школску годину

Најбољи одговор на проблем недостатка квалификованих кадрова у привреди јесте модел дуалног образовања, у чијем оквиру  се знање стиче на 2 места: у школи и у компанији.   Такође, дуално образовање решава проблем незапослености и утиче на одлуку младих да остану да живе и раде у земљи у којој су се и школовали.

Улога Привредне коморе је, између осталог, да обезбеди  да образовни систем буде у складу са потребама послодаваца, односно са реалним потребама тржишта рада. Ово је период године када Привредна комора Србије, заједно са Министарством просвете Републике Србије, активно ради на сагледавању потреба привреде за будућим кадровима.

ПКС РПК Крушевац позива све послодавце са територије Расинског округа, који се сусрећу са изазовом на тему дефицитарних кадрова, да се јаве Регионалној привредној комори Крушевац и искажу своје интересовање за кадровима, како би кроз систем дуалног образовања већ данас започели улагање у кадровску будућност својих компанија. Послодавци се могу пријавити до 30. новембра, преко специјализованог веб портала Привредне коморе Србије www.portal.dualnoobrazovanje.rs.

На овом порталу послодавци најпре креирају профил компаније, а затим подносе изјаву о спремности за укључивање у дуално образовање за школску 2023/2024. годину, као и захтев за акредитацију. Пратећа документација за акредитацију доставља се Комори најкасније до 15. децембра, каже се у позиву ПКС РПК Крушевац.

На бази прикупљених изјава, Привредна комора Србије формира предлог о потребама привреде за будућим кадровима (План за укључивање послодаваца у дуално образовање за школску 2023/2024. г.) и доставља га Министарству просвете. На основу поменутог плана, коначну одлуку о структури уписа у средње школе за дуални модел образовања – броју ученика и одељења за сваку општину и град на територији Републике Србије, доноси Министарство просвете објављивањем Конкурса за упис ученика у средње школе.

Број образовних профила који су у понуди за реализацију по дуалном моделу расте из године у годину, па ће за наредну школску годину послодавци моћи да бирају кадрове са листе од 72 образовна профила, од којих је 8 нових: електротехничар енергетике, техничар дизајна графике, техничар друмског саобраћаја, наутички техничар речног смера, тапетар – декоратер, цвећар – вртлар, техничар хортикултуре, техничар грејања и климатизације.

На територији Расинског округа, током протеклог периода, послодавци су се опредељивали за следеће образовне профиле: бравар – заваривач, оператер машинске обраде, техничар за компјутерско управљање (ЦНЦ) машина, електричар, електромонтер мрежа и постројења, трговац, кувар, конобар, техничар за обликовање намештаја и ентеријера, индустријски кројач, хотелијерско – ресторатерски техничар… Дуално образовање је заступљено у 5 средњих стручних школа на територији Расинског округа и у њему, од почетка овог модела образовања, учествује преко 200 ученика и 25 акредитованих компанија (већина компанија акредитовано је за више образовних профила).

Укупан број лиценцираних инструктора који су на територији Расинског округа прошли педагошко – дидактичку обуку и положили испит за инструкторе је 100, истичу у РПК Рaсинског округа са седиштем у Крушевцу.

На тему укључивања послодаваца у дуално образовање за школску 2023/2024. годину, заинтересоване компаније могу пронаћи све детаље на интернет страницама: www.pks.rs, www.dualnoobrazovanje.rs и www.krusevac.pks.rs.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x