Привредници из Расинског округа посетили сајам “Балкан текстил” у Београду

У Београду је одржан, 11. по реду, турски сајам “Балкан текстил”, у организацији Амбасаде Турске у Београду и Привредне коморе Србије, на којем су се представили произвођачи и трговци врхунских тканина, машина и опреме из Турске, Кине, Италије, Словеније, Бугарске и Србије.

Регионална Привредна комора Крушевац, једна од најактивнијих у коморском систему Србије, организовала је посету привредника из Расинског округа и ученика текстилне струке из Политехничке школе “Милутин Миланковић” из Крушевца.

“Овај сајам је изузетна прилика да се привредници сусрећу, разговарају, размењују искуства и да склапају послове. Турска је значајан партнер за Србију и Расински округ у спољнотрговинској размени и реално је очекивати много нових послова у наредном периоду”, казала је Александра Алексић, координатор за индустрију у РПК Крушевац.

Председник Групације за текстил ПКС и истакнути привредник из Крушевца Бојан Пецић каже да је РПК Крушевац важна карика у развоју текстилне индустрије у Расинском округу. “Било је доста излагача, приказан је нови дизајн тканина, наступило је више излагача машина, тако да свако од нас може да види шта му треба и сазна шта ће се користити у наредном периоду”, приметио је Пецић.

Ученица за модног дизаајнера Политехничке школе “Милутин Миланковић” Дијана Милетић каже да је и прошле године посетила сајам. “Видела сам све што ме занима и што ће ми бити потребно – од квалитетних материјала до савремених машина и разних детаља које дају гламур тим материјалима и гардеробама”, каже Дијана Милетић.

Наставница практичне наставе Драгана Видојевић истиче дугогодишњу сарадњу са РПК Крушевац. “Дошли смо на овај сајам зато што нас интересује развој текстила и његов напредак. Овде је много излагача, пре свега из Турске и Кине и могло је да се види много корисних ствари. Уочен је напредак у текстилу, опреми, машинама, материјалима и то ђаке нарочито интересује. Интересује их сарадња са компанијама у земљи и иностранству, како би у будућности могли да нађу пословне партнере и своје запослење”, рекла нам је Драгана Видојевић.

У Хали 3 Београдског сајма наступило је 43 привредних компанија из Турске, Кине, Италије, Словеније, Бугарске и Србије, које су изложиле врхунске тканине, машине и опрему из текстилног сектора. Емир Јилмаз из Истанбула учестовао је на сајму и прошле године и жеља му је да прошири посао и изван Турске.

“Прошле године смо успоставили сарадњу са 110 нових фирми и са њима смо и даље у контакту. Србија је држава која има потенцијала за даљу и успешну сарадњу и желимо проширење исте”, каже Јилмаз.

Београдска фирма коју је представљао Зоран Брадић изложила је опрему и материјал за дигиталну штампу. “Организатори су добро обавили свој посао, посета је била одлична и верујем да ће бити значајан ефекат од ове манифестације”, очекује Брадић.

Гордана Радуловић из крушевачке конфекције “Симић” је задовољна сајамском понудом. “Направили смо сарадњу са фирмом која продаје опрему и машине за шивење. Понуда је велика, има добрих излагача и текстила и опреме и позамантерије. Иначе, ми производимо радна одела, медицински програм, а посећујемо сајмове од 2000. године”, подсећа Гордана Радуловић.

Бугарске компаније “Севина” и “Приматекс” из Јамбола очекују нове клијенте и већи промет роба у Србији, јер је сарадња добра и треба је унапредити. “МЕМ Textile” из Истанбула заступа Јасин Оздемир као менаџер продаје и извоза. “Дванаест година сарађујемо са Србијом – дневно производимо 210 тона предива и 50 тона материјала трикотаже бојене и штампане. Око 800 тона годишње извозимо у Србију у вредности 8 милиона евра, а запошљавамо 2.700 радника. Очекујемо нове купце са Балкана”, каже Оздемир.

Нејц Зупанчич, менаџер продаје из компаније “RIGO” из Комена, код Копра (Словенија) каже да у Београду имају своју фирму и доста раде у Србији, а продају машине за текстилну индустрију и софтверска решења. “Укупна продаја нам је 5 милиона евра, а у Србији милион евра. Из Србије наши партнери траже увек најефтинију робу која постоји, а у стању су да купе мање квалитетне машине због ниже цене. Извозимо свуда у бивше ЈУ земље и Бугарску”, наводи Зупанчич.

Менаџер продаје у компанији “МНП 05” из Нове Пазове Дарко Ђукић каже да су изложили индустријске шиваће машине и пратећу опрему и то из Турске, Кине, Пољске, Немачке и Италије. Успешно послују од 2005. и највећа су фирма у Србији у овом послу, а имају купце и на целом Балкану.

Омер Учкардеслер, сувласник фирме “Памуклар” из Измира (Турска) истиче да имају партнере у БиХ, Македонији, Црној Гори и на Косову и Метохији, а да желе и улазак на тржиште Србије. Запошљавају 400 радника и имају 10.000 различитих производа.

Есра Гезмис из компаније “Meryd fayer” организује сајамске манифестације у свету, а 11 година у Србији. “Овогодишњи сајам је бољи него лани, већа је посета, веома сам задовољна сарадњом са ПКС, а преговарамо да идуће године буде више излагача из Србије”, очекује Есра Гезмис.

Сајам су отворили амбасадор Турске у Србији Хами Аксои и помоћник министра унутрашље и спољне трговине Србије Жарко Малиновић. Амбасадор Турске је оценио да су односи наше две државе на врхунском нивоу.

“Економски и трговински односи су генератор наших односа. Наше компаније у текстилној индустрији су у добром положају. У турским компанијама у Србији запошљавамо више хиљада радника. Спољнотрговинска размена Србије и Турске прошле године је премашила две милијарде долара, а циљ је да се оствари пет милијарди. Намеравамо да нове брендове доведемо у Србију и верујем да ће овај сајам допринети повећању наше сарадње”, очекује амбасадор Хами Аксои.

Помоћник министра Жарко Малиновић истакао је важност текстилне индустрије и за Србију и Турску и да је видљив тренд продубљивања сарадње.

“Министарство унутрашње и спољне трговине Републике Србије посвећено је стварању фер тржишних услова на унутрашњем тржишту, али смо посвећени и даљем унапређењу билатералних односа у слободној трговини како би тржиште Србије додатно отворили, али и обезбедили друга тржишта за наше привреднике. Са Кином смо потписали споразум о слободној трговини, а планирамо и са Русијом, Турском и УАЕ”, каже помоћник министра Жарко Малиновић,

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x