Рок за подношење ПППДВ 15 дана по истеку пореског периода

Министарство финансија Владе Републике Србије саопштило је, поводом дилема које су се појавиле у делу јавности у вези са роком за подношење пореске пријаве пореза на додату вредност (ПППДВ), да се та пријава подноси на начин и у року прописаном Законом о порезу на додату вредност.

Закон о порезу на додату вредност у члану 50 став 1 прописује да обвезник подноси пореску пријаву надлежном пореском органу на прописаном обрасцу, у року од 15 дана по истеку пореског периода.

Са друге стране, Закон о електронском фактурисању уређује eлeктрoнскo eвидeнтирaње обрачуна пореза на додату вредност и у члану 4. став 5. прописује да се електронско евидентирање обрачуна пореза на додату вредност у систему електронских фактура врши за порески период, у складу са законом којим се уређује порез на додату вредност, у року од десет дана по истеку пореског периода.

Обавеза подношења ПППДВ и обавеза електронског евидентирања обрачуна пореза на додату вредност у систему електронских фактура су две различите обавезе чије (не)испуњење доводи до различитих правних последица, у складу са законима који их уређују, наводи се у саопштењу.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x