Пројекат приближавања нових технологија ромској популацији

Општина Трстеник подржала је пројекат “Упознај рачунар и таблет” Удружења за демократизацију Рома Трстеник и Удружења “Женска иницијатива” из Трстеника. Општи циљ пројекта је, према речима председника УДОР-а Трстеник Александра Митровића, приближавање нових технологија ромској популацији, побољшање квалитета живота локалног ромског становништва, као и побољшавање и унапређење локалне ромске заједнице до бољег живота.

“За 90 одсто занимања у Европској унији где је неопходна дигитална писменост, велики број Рома се изјаснио да нису упознати са овом облашћу. Зато смо иницирали овај пројекат да се бави циљном групом заинтересованих Рома, са акцентом на жене и младу популацију од 20 до 25 година јер је ова циљна група углавном мимоишла стицање дигиталних компетенци кроз редовно образовање. Познато нам је да ромска популација не жели да похађа школу, школе им нису доступне нити нове технологије тако да овим пројектом предвиђамо да им приближимо рачунар, телефон и таблет”, објашњава Александар Митровић, председник УДОР-а Трстеник и координатор поменутог пројекта.

Весна Вељовић Милосављевић из удружења “Женска иницијатива” каже да је ово још један у низу пројеката којим ово удружење показује да се бави свим маргиналним групама у друштву. Она се нада да ће, осим општине Трстеник, овај пројекат подржати и неко од министарстава и европских удружења.

Проф. др Љиљана Пецић, предавач у пројекту, каже да је први задатак представљање компетенција везаних за 21. век и да кроз савладавање неких одређених вештина помогну женама ромске националности да се боље позиционирају на тржишту рада и да се Ромкиње лакше сналазе у свом свакодневном животу.

“Ја се искрено надам да ће кроз реализацију овог пројекта Ромкиње бити много више сигурне у себе, биће сналажљивије и активније ће кренути самостално у потрази за послом и да ће много једноставније реализовати све активности. Ми ћемо проћи основе рада на рачунару, па ће притом бити код њих присутни мобилни телефони и таблет. Савладавањем вештина, односно упознавање са могућностима са којима могу да се сретну, додатно овом знању на својим мобилним телефонима и таблетима. После завршене радионице полазнице ће бити тестиране, па ће се после тога видети њихови резултати, односно знања из ове области”, наводи  проф. др Љиљана Пецић.

Додајмо на крају да је удружење “Женска иницијатива” недавно добило од Центра за социјални рад у Трстенику захвалницу за успешну пословну сарадњу, организовање мреже волонтера, као и истинску бригу о корисницима за време трајања ванредног стања у периоду од марта до маја ове године изазваним корона вирусом.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest
0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x