Србија добила нову Владу, премијер и министри положили заклетву, Братислав Гашић министар одбране

Посланици Народне скупштине Србије изабрали су данас нову Владу Републике Србије, коју ће предводити премијер Милош Вучевић. За избор нове Владе, јавним изјашњавањем, гласало је 152 од укупно присутних 213 народних посланикапротив предлога гласао је 61 посланик, уздржаних није билоа одсутно је било 37 посланика.

Премијер и чланови нове Владе положили су заклетву, у присуству председнице Скупштине, народних посланика, као и председника Републике Александра Вучића. Заклетва гласи: “Заклињем се на оданост Републици Србији и својом чашћу обавезујем да ћу поштовати Устав и закон, да ћу дужност члана Владе вршити савесно, одговорно и предано и бити посвећен очувању Косова и Метохије унутар Републике Србије”.

Нова Влада Србије има 31 члана, од којих су пет министри без портфеља. Мандатар за састав владе Милош Вучевић представио је експозе и састав владе, и поручио да ће ово бити влада континуитета, да ће чланство Србије у ЕУ бити и даље спољнополитички приоритет, а да ће највећи изазов бити очување суверенитета и целовитости, односно борба за Косово и Метохију.

Први потпредседник Владе и министар финансија у наредном мандату биће Синиша Мали; потпредседник Владе и министар унутрашњих послова Ивица Дачић; потпредседница Владе и министарка заштите животне средине Ирена Вујовић; потпредседник Владе Александар Вулин; министар одбране Братислав Гашић; министарка привреде Адријана Месаровић; министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Александар Мартиновић.

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић; министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић; министар унутрашње и спољне трговине Томислав Момировић; министарка правде Маја Поповић; министарка државне управе и локалне самоуправе Јелена Жарић Ковачевић; министар за људска и мањинска права и друштвени дијалог Томислав Жигманов; министар спољних послова Марко Ђурић; министарка за европске интеграције Тања Мишчевић; министарка просвете Славица Ђукић Дејановић; министар здравља Златибор Лончар; министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Немања Старовић; министарка за бригу о породици и демографију Милица Ђурђевић Стаменковски; министар спорта Зоран Гајић; министар културе Никола Селаковић; министар за бригу о селу Милан Кркобабић; министарка науке, технолошког развоја и иновација Јелена Беговић; министар туризма и омладине Хусеин Мемић; министар информисања и телекомуникација Дејан Ристић; министар за јавна улагања Дарко Глишић.

Влада ће имати и пет министара без портфеља, а то су Новица Тончев, Ђорђе Милићевић, Усаме Зукорлић, Ненад Поповић и Татјана Мацура.

Вучевић је, у експозеу на посебној седници Скупштине Србије, истакао да, због бура и олуја које ударају са свих страна, спољна политика наше земље мора да буде чврсто утемељена на јасним и општеприхватљивим принципима. “Два угаона камена јесу политичка независност и војна неутралност”, рекао је он и додао да су неопходне и потврђене колективне вредности како би се водила ефикасна политика, а то су снажне институције, вредан рад, најшири могући друштвени консензус о кључним питањима од заједничког интереса, као и стабилна и функционална влада.

Вучевић је додао да ће, када је у питању регион, допринос Србије у очувању мира и стабилности бити активан и континуиран, при чему ће Влада одржавати добре односе са свим суседима, а њена политика ће бити политика мира. Према његовим речима, то није нешто што пристиже само из вредности и принципа којима се водимо, већ представља и израз наших веома практичних интереса.

“Наиме, свакоме би морало бити јасно да све оно што смо постигли у претходних десет година, од развоја инфраструктуре па до раста плата и пензија, не би заправо било могуће да нисмо имали мирно и стабилно окружење у претходној деценији”, рекао је Вучевић.

0 0 гласова
Гласање за чланке
Претплати се
Обавести ме о
guest

0 Коментари
Повратне информације
Прикажи све коментаре
0
Ваш коментар на ову вест?x