Студенти из Фондације “За српски народ и државу” посетили КиМ

На позив Српске листе, 160 студената и постдипломаца универзитета са територије централне Србије, будући лидери окупљени при Фондацији “За српски народ и државу”, боравили су на Косову и Метохији у периоду од 13. до 15. фебруара.

Првог дана посете, коју су организовале Српска листа (СЛ) и Фондација, организован је обилазак манастира Високи Дечани и Пећке Патријаршије, као и Велике Хоче, где су се студенти, у разговору са мештанима, упознали са тешкоћама живљења српског народа у енклавама на КиМ, рекла нам је Марија Радовановић, представник општине Варварин на овом путовању.

“Другог дана овог путовања у капели Светог Трифуна у Великој Хочи присуствовали смо Светој литургији, поводом празника виноградара Светог Трифуна, затим молитвеном благосиљању винограда и симболичном орезивању винове лозе. Након тога, обишли смо манастир Зочиште, Грачаницу, зграду Богословије у Призрену и порушен манастир Светих архангела у Призрену”, наводи Радовановић.

Последњег дана посете студенти су боравили на северу Косова и Метохије, а у Косовској Митровици, поред обиласка града и његових знаменитости, одржан је састанак са председником Српске листе Гораном Ракићем и обележен дан државности Србије.

Посета Космету завршена је у суботу обиласком повратничког насеља “Сунчана долина” у општини Звечан,  “Рајске бање” у Бањској и Центра за екологију и развој спорта на језеру Газиводе где их је са овом пројектима Републике Србије на северу КиМ упознао заменик директора Канцеларије за КиМ Душан Козарев.

0 0 гласова
Article Rating
Претплати се
Обавести ме о
guest
0 Comments
Повратне информације
Прикажи све коментаре

1368

COVID-19 - ОПШТИНА ВАРВАРИН

0
Ваш коментар на ову вест?x
()
x